ваксинираните

От тази нощ до края на януари се преустановяват полетите между Великобритания и България. Това съобщиха от правителствената пресслужба. По-късно беше издадена и заповед на здравния министър, според която се забранява влизането на лица от Обединеното кралство през всички гранични пунктове на страната, като забраната не важи за българските граждани.

Решението за спирането на полетите е взето на спешно съвещание при премиера тази вечер, на което са присъствали вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на транспорта Росен Желязков и здравният министър Костадин Ангелов.

Според издадената заповед от 00:00 часа на 21 декември 2020 г. до 31.01.2021 г. се забранява влизането на територията на Република България през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт на всички лица, които пристигат с начална точка на отпътуване от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Забраната не се отнася за българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България, както и членовете на техните семейства.

От здравното министерство допълват, че при пристигането си в България те подлежат на задължителна 10-дневна карантина в дома си или в друго място за настаняване, в което са посочили, че ще пребивават.

България е поредната европейска държава, която спира полетите от Обединеното кралство. По-рано това направиха Нидерландия, Белгия, Италия и Германия.

Очаква се Франция, Испания и Австрия съвсем скоро да въведат подобни мерки. Израел също забрани пътуванията от Великобритания, което не важи единствено за израелски граждани.

От тази сутрин във Великобритания са въведени строги ограничения, които целят да се спре разпространението на новия щам на болестта, който се твърди, че се разпространява много по-бързо от предишния.

Междувремено стана ясно, че в страната са регистрирани рекорден брой заразени за денонощие- близо 36 000.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук