Джейсън Момоа

Джейсън Момоа заяви, че плановете да се изгради телескоп на угасналия вулкан Мауна Кеа на остров Хавай, ще разрушат „родното му място“.

40-годишният актьор се присъедини към активистите, протестиращи срещу проекта на островите, на които е роден, и подкрепи кампанията срещу изграждането на 30-метровия телескоп.

Момоа заяви, че хавайците вярват, че планината е „пъпната връв към Земята“ и проектът ще навреди сериозно на „най-свещената“ част от Хавай.

„Това е пъпната връв със Земята. Когато се замислите за хавайските острови вие си мислите, че това е най-високата планина в света, нали? Тя се издига толкова високо. Мауна Кеа е свещено място. Наричат я „пъпа на света“, също. Това е родно място. Можете да си го представите в средата на океана. Така са се оформили островите. Как може всичко това да не е свещено?“, пита холивудската звезда.

На Мауна Кеа има още няколко телескопа, но те не функционират, а и никой не е толкова голям, колкото планираният за изграждане нов телескоп.

Джейсън заяви, че е чул за плановете за пръв път през 2015 година и сега планира да „запознае света с тях“. Звездата от „Аквамен“ дори заведе двете си деца – 12-годишната Лола и 10-годишния Накоа-Уолф, от брака си си с Лиза Бонет, за да се включат в мирен протест срещу изграждането на телескопа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук