годината на Марс

През годината се предвижда кацане на Марс, пускане на нов космически телескоп, две лунни и две слънчеви затъмнения и – много нови преживявания, дори и в пандемията. Какво ще се случи в Космоса през 2021 година? Това ни разкрива „Дойче Веле“.

2021 г. може да се нарече „годината на Марс“. Вярно е, че Марс вече не доминира в нощното небе на нашата планета, както миналата есен, когато се приближи на минимално разстояние от Земята и блестеше по-ярко от другите планети. И въпреки това Марс, който постепенно се отдалечава от Земята, до април все още ще бъде ясно видим през нощта в западната част на небесния хоризонт. Особено красив астрономически спектакъл се очаква вечер след залез слънце в самия край на март, когато Марс ще премине само на три градуса южно от звездния клъстер Плеядите. „Червената планета“ обаче ще бъде в центъра на вниманието още през февруари: по това време три космически сонди, изпратени на Марс през лятото на 2020 г., ще достигнат повърхността му.

Има ли живот на Марс?

На 9 февруари космически апарат, наречен „Надежда“ („Hope“), трябва да навлезе в орбита на Марс. Това е първото междупланетно изстрелване на Обединените арабски емирства. Ако всичко върви по план, сондата Tianwen-1, първата марсианска мисия на Китай, ще пристигне на Марс след ден.

Поетичното име се превежда като „Въпроси към небесата.“  И двете сонди ще изследват Марс и атмосферата му от орбита, а около май малък роувър ще слезе от китайския космически апарат на повърхността, за да изследва директно „червената планета“.

През годината най-шумното събитие ще бъде кацането на Марс на марсохода на НАСА „Постоянство“ (“Perseverance”). Очакваме това да се случи на 18 февруари. Когато капсулата навлезе в атмосферата на Марс, ще се използва комбинирана система за кацане, включваща спиране от щит, с помощта на парашути и реактивни двигатели, както и чрез технологията Sky Crane.

По време на аеродинамично спиране топлинният щит ще се нагрее до над 1000 ° C.

Радарните сензори ще определят височината с точност до сантиметър. Когато до повърхността на Марс останат около два километра, марсоходът ще започне да се спуска от страната на капсулата, използвайки „Небесния кран“ върху въжетата, и след това ще направи меко кацане на земята. След това кабелите ще бъдат прерязани, системата „Sky Crane“ ще отлети няколкостотин метра встрани и ще кацне там.

Мисията на марсохода „Perseverance“ е да търси признаци на живот в миналото на Марс, да изучава неговата геология и климат, а също и да събира почвени проби за последващото им доставяне на Земята.

Нов космически телескоп ще замени Хъбъл

Повече от три десетилетия космическият телескоп Хъбъл, съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция, е в околоземна орбита. През това време камерите на първия в света и най-известния орбитален телескоп са направили много удивителни изображения на планетите на нашата Слънчева система.

Наследник на Хъбъл ще бъде космическият телескоп Джеймс Уеб. Обсерваторията ще бъде изведена в орбита сгъната на европейската ракета-носител Ariane-5, която трябва да бъде изстреляна на 31 октомври от стартовата площадка космодрума Куру във Френска Гвиана. Близо 10 милиарда щатски долара: толкова струва телескопът. Това е почти 15 пъти по-скъпо, отколкото първоначално е било предвидено да се инвестира в създаването му.

Астрономите очакват изображения от телескопа Джеймс Уеб да предоставят напълно ново разбиране за това как се е формирала и развивала Вселената. Как са се раждали галактиките, звездите и планетите. Устройството ще снима обекти, съществували във Вселената 200-300 милиона години след Големия взрив. Предполага се, че Джеймс Уеб дори ще може да предостави доказателства за съществуването на живот на екзопланети извън Слънчевата система.

Лунни затъмнения

През следващата година жителите на Земята ще могат да наблюдават четири затъмнения – две лунни и две слънчеви. Много зрелищно лунно затъмнение ще се случи на 26 май. Може да се наблюдава и сутрин. И за кратък период от 12:10 до 12:28 ч. централно гринуичко време ще има пълно затъмнение на Луната, когато тя е в сянката на нашата планета. Това затъмнение ще бъде видимо в целия Тихи океан, но най-добре ще се види в Австралия, Нова Зеландия, Хавай и Антарктида.

Следващото лунно затъмнение ще се случи на 19 ноември, когато Луната ще бъде частично в сянката на Земята. В Европа вече ще е сутрин, но хората в Северна Америка, Гренландия, Източна Азия, Хавай и Нова Зеландия ще могат да видят затъмнението.

Слънцето като отхапана бисквитка

През 2021 г. Луната ще премине два пъти между Земята и Слънцето, което ще доведе до слънчево затъмнение. На 10 юни, когато тя ще бъде в почти най-отдалечената точка на своята елиптична орбита от Земята и няма да може да блокира напълно Слънцето, ще настъпи пръстеновидно слънчево затъмнение. Тоест слънчевият пръстен ще остане видим.

Огненият пръстен на Слънцето ще се появи за максимум четири минути между 10:55 и 12:28. Това може да се наблюдава особено добре в северната част на Канада. Също в северната част на Гренландия и в руския Далечен изток. А в Европа и голяма част от Русия слънчевият диск ще изглежда като отхапана бисквитка.

Пълно слънчево затъмнение ще има на 4 декември и ще продължи максимум 1 минута и 54 секунди. За съжаление този впечатляващ спектакъл може да се наблюдава само от 8:00 до 9:00 сутринта само от онези, които по това време ще бъдат на кораб в Южния океан или Антарктида

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук