Проектът за ремонт на емблематичната софийска улица „Граф Игнатиев” е бил некачествен, а не изпълнението. Това е тезата на фирмата-изпълнител „Джи Пи Груп”.

В понеделник стана ясно, че Столичната община ще наложи нова глоба на фирмата в размер на 280 000 лева заради дефекти, които се появиха дни, след приемането на обекта.

Дружеството не приема наложената им санкция, тъй като появилият се дефект е „недостатък на проекта, а не на изпълнението“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също намекна, че имало недостатъци в проекта, довели до надигането на настилката.

На проектантите, които според зам.-кметът по транспорт и бюджет Дончо Барбалов са от общинската фирма „Софпроект“, към момента няма наложена глоба.

„Ние сме задължени да изпълним заложеното в проекта. След огледите, които направихме, смело можем да кажем, че недостатъците са в проекта, а не в изпълнението“, коментира проектовият мениджър на „Джи Пи Груп“ Георги Гигов пред бТВ.

Той добави, че „най-добрият ни ресурс“ е работил по ремонта на „Граф Игнатиев“ и всичко е изпълнено „на 100%“.

Директорът на дирекция „Транспортна инфраструктура” Даниел Евлогиев каза:

„Не приемаме оправданията на строителя“.

Все пак допълни, че е назначена проверка на „всички проектантски решения“ и ако се открият грешки, „виновният ще понесе отговорност“.

Не е ясно защо проверката на проектантските решения не е направена преди те да станат реалност, нито пък защо обектът беше приет, след като още тогава беше ясно, че има редица проблеми.

В телевизионно интервю кметът на София Йорданка Фандъкова се оправда, че нямала право да си избира фирмата изпълнител „така, както на мен ми харесва“.

„Има процедури, обществени поръчки, осигурили сме максимална прозрачност. Нямам никакви притеснения да налагам санкции, фирмите знаят, че няма да има компромис“, каза кметът.

„Нося всеки ден моята отговорност, но политически спекулации по тази тема няма да приема“, каза още Фандъкова.

РЕМОНТЪТ

На 28 май Столичната община прие окончателно ремонта на „Графа”, въпреки недостатъците.

Тогава кметът на София каза, че заради няколко разместени плочки няма да се преправя улицата, а ще бъде наложена глоба. „Джи Пи Груп” получи санкция от 109 000 лева.

Пословичният ремонт за 20 милиона лева, който продължи една година даде повод на стотици хора да се подиграват със Столичната община. Оказа се обаче, че дейностите не са само некачествено направени, но и опасни за здравето и живота на хората. Десетки се спънаха и паднаха на прословутите „перки” (ограничителите по улицата).

Фирмата изпълнител няколко пъти е глобявана, освен последните две солидни санкции, но от това очевидно нищо не е последвало. Остава отворен въпросът защо Столичната община прие един некачествен обект и има ли основания сега да претендира за глоби, след като явно им е харесало изпълнението?

Междувременно стана ясно, че срещу кметството в  София се води производство за около 1 600 000 лева, след като регионалното министерство е открило проблеми с възлагането на ремонтите на „Граф Игнатиев” и около „Александър Невски“.

Глобата е заради завишени изисквания към експертите по контрол на качеството на ремонта.

От тях кметството поискало да имат висше образование.

„По норматив няма такова изискване. Именно това е всъщност възпиращият ефект, който се приема като ограничителен по отношение на кандидатстването”, коментира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук