Новооткритата и ремонтирана улица в София „Граф Игнатиев” вече даде дефекти. Отсечката беше пусната в експлоатация преди няколко месеца, но официално беше приета преди две седмици от Столичната община.

През уикенда голяма плоча между релсите в района на пл. „Славейков“ се надигна, а настилката изскочи.

Граф Игнатиев
източник: Фейсбук профила на Виктор Волокин

В понеделник плочата вече не стърчеше, но настилката беше изпочупена от отстраняването на проблема.

По този повод днес кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че причината за дефекта са високите температури и монтирането на „напречните отводнителни директно до релсите”.


Тя обяви, че строителят „Джи Пи Груп“ ще бъде глобен с 280 000 лева.

Санкцията е за изпълнителя, въпреки че Фандъкова критикува за пореден път и работата на проектантите, както и надзора и всички специалисти, работили на обекта.

От думите на Фандъкова се разбра още, че вероятно ще се появят и други дефекти, а глобите ще продължат.

Глоба за строителя, критика за проектантите

Санкцията, която общината налага на „Джи Пи Груп“, е 5% от стойността на обновяването на трамвайното трасе.

Като сума тя е най-голямата за фирмата до момента. При приемането на обекта, общината обяви, че глобява „Джи Пи Груп” със 109 000 лева – основно за неравни павета, недобре направени фуги и криви растери, които обаче няма да бъдат поправяни.

„Джи Пи Груп“ беше санкционирана и с 57 000 лева за повредени дървета при ремонта на ул. „Солунска“. Отделно фирмата е наказана с 3000 лева, защото не била почистила добре „Графа“. Така общо санкциите за строителя до момента стават 449 000 лева при договор за над 20 млн. лева без ДДС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!