Съветникът по националната сигурност на Доналд Тръмп - Джон Болтън

Голямата част от администрацията на венецуелския президент Николас Мадуро и висшите военни преговарят с опозицията, ръководена от Хуан Гуайдо. Това заяви в петък (15 февруари) американският съветник по националната сигурност Джон Болтън, цитиран от „Ройтерс“.

„Мога да кажа, че ключови генерали, и водещи фигури, които подкрепят Мадуро, водят постоянни преговри с опозицията. Президентът не го забелязва, то не става очевидно, но въпреки това те преговарят“, каза Болтън в интервю за телевизия Fox News.

Според него корупцията във Венецуела в голяма степен е поразила върхушката в армията. Като пример той посочи, че в страната има 2 хиляди генерали и това е повече от всички страни в НАТО, взети заедно.  Миналата седмица висш член на администрацията на Белия дом заяви, че САЩ поддържа връзки с венецуелски военни, като ги призовава да напуснат Мадуро. Болтън каза още, че между Русия и Китай се случват повече неща, отколкото се вижда. Той посочи, че двете страни, които имат договори за доставки на значителни количества  петрол от Венецуела, преоценяват позицията си за членството на страната в ОПЕК и допълни, че подкрепата за Мадуро няма да се разглежда добре от евентуално ново правителство, водено от Гуайдо.

Fox News отбелязва, че президентът Доналд Тръмп още не е заповядал да се пристъпи към подготовката на военна операция срещу Венецуела, обаче това е възможно.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!