Администрацията на Тръмп изпраща в Близкия изток ударна група на военноморските си сили, начело със самолетоносача „Ейбрахам Линкълн“ и тактическа група бомбардировачи, за да отговори на поредица обезпокоителни „индикации и предупреждения“ от страна на Иран.

„Това е ясно послание, че всяко нападение срещу интересите на САЩ или техните съюзници ще бъде посрещнато с „безпощадна сила“ заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън.

Болтън, който води все по-агресивна политика по отношение на Иран, твърди, че е възможно в търсене на решение на проблемите между двете страни – те да бъдат изострени. Въпреки това трябва да се изпрати „ясно и недвусмислено послание“ за американската решимост към Техеран.

САЩ не иска война с режима в Иран, но сме напълно готови да отвърнем на всяко нападение, както от страна на свързани с Иран организации, така и от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.” се посочва в изявление на Джон Болтън, цитирано от Ройтерс.

Припомняме, че наскоро Иран заплаши,  да затвори маршрута за доставки на петрол през Ормузкия проток, ако Съединените щати постигнат целта си да забранят износа на ирански петрол. Около една пета от световното потребление на петрол минава през протока.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!