Джулай морнинг

За поредна година рано сутринта на 1 юли млади и стари посрещат изгрева на слънцето на брега на морето. По традиция „Джулай морнинг“ символизира недоволството и желанието за свобода на личността.

„Джулай Морнинг“ или накратко Джулая (по името на известната песен на „Юрая Хийп“ от 1971 година „July Morning“) е най-традиционният хипи празник в България. Той възниква в средата на 80-те години на миналия век. Джулай на английски език означава „юли“ и от там „Юлско утро“. Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес.

На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие и на други места в страната, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

Заради епидемичната обстановка в страната тазгодишната традиция няма да бъде спазена в толкова голям мащаб, но въпреки това на няколко места в страната имаше подготовка. Граждани дори организираха национална акция в подкрепа на по-добро опазване на европейската мрежа „Натура 2000“ в България. Акцията призовава за позитивни послания от първия юлски изгрев.

Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е започнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници.

След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи-движение в България.

Хиляди посрещнаха юлското слънце от морския бряг в Бургас

Неизменната традиция беше спазена и в Бургас. За целта беше издигната специална сцена на моста в черноморския град.  Шест рок-банди допринесоха за доброто настроение на всички. Хейдлайнери на вечерта бяха група Остава.

Остава, Джулай Морнинг

„Никога не съм празнувал Джулая, аз не съм хипар. Нито харесвам самата песен толкова много. Но хората много се кефят на първия изгрев на първи юли, а аз се кефя на всеки изгрев. Щом толкова много хора идват тук да го посрещат значи неща за тях, а ние ще им дадем нашата музика”, сподели Свилен Ноев от „Остава”.

Марияна Добрева организира Джулая в Бургас, съвместно с общината вече 10 години. Казва, че тази година, след тежката пандемия, празникът на посрещането на юлското слънце, е много по-емоционален. „Радвам се, че има толкова много хора на плажа, а програмата е изключително цветна и шарена, разностилна, но всички групи носят този свободен дух”. Общината в Бургас беше осигурила дърва за огньове на плажа, спасители и охрана.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук