българската икономика дълг

Утрото на първи юли традиционно е изпълнено с много надежди, мечти и евентуално слънчеви лъчи. Но отвъд хипарското, от този първи юли влизат в сила и много промени, засягащи немалка част от обществото.

Ето кои са те:

Пътуване към Гърция

Оказва се, че не малка част от българското население се вълнува от начините, по които ще се ходи на море в Гърция. Въпреки усилията на родното министерство на туризма, стотици хиляди българи тръгнаха на почивка в Гърция.

Но от днес трябва да се съобразяват с нови правила.

Всички чуждестранни граждани ще трябва да попълнят онлайн формуляр поне 48 часа преди пътуването си. Формулярът съдържа детайлна информация за отправната точка на пътуващия, продължителността на предишни престои в други страни, както и адреса, на който ще отседне в Гърция. Попълненият формуляр генерира уникален код (QR), който ще бъде проверяван от граничните власти. Като се позова на гръцката страна Министерството на външните работи предупреди да се ползва единствено пунктът „Кулата“ Причината е, че засега само там ще се обработва новият формуляр. Всичко за пътуването в Гърция може да прочетете ТУК.

По-ниско ДДС

От днес влиза в сила и по-ниското ДДС за някои стоки и услуги – храната в заведенията, детски и бебешки храни и пелени и за книгите и учебните помагала. Мярката ще действа до края на 2021 г. в помощ на засегнатите от коронавируса сектори.

Оказва се обаче, че ако си купите баничка за вкъщи, ДДС-то върху нея ще е 20%. По-ниската ставка в размер на 9 на сто ще важи, ако ядете в самото заведение.

По-високи пенсии

От днес влиза в сила актуализацията на пенсиите. Те ще се увеличат със 6,7%, от което ще се възползват над 2,09 милиона души.

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 250 лева, увеличението е с 13.9 на сто. Таванът на пенсиите се запазва на 1200 лева

Увеличение ще има и при инвалидните пенсии. Хората с над 90% инвалидност стават 287,5 лева. За хората с намалена трудоспособност от 71 до 90 процента сумата става 262.5 лв.

Социалната пенсия за старост става 141.63 лв. при 132.74 лв. досега.

Помощи

От днес влизат в сила и ваучерите на стойност 210 лв., които имат право да получат работещите на първа линия с коронавируса за настаняване в държавни почивни бази и тези на НОИ.

Освен това работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите на транспорта, хотелиерството, ресторантьорство и туризма ще могат да получават по 290 лв. месечно за запазване на заетостта на работниците и служителите.

Те обаче ще трябва да докажат, че приходите им са намалели с не по-малко от 20%.

От днес бизнесът може да кандидатства и по мярката „Заетост за теб“, с която може да наемат безработни за период от 3 месеца, за които ще получават 610 лв.

Бюджетът за компенсациите е 160 млн. лв., като мярката ще важи да всички сектори без селското стопанство. Парите отново са осигурени от програма „Развитие на човешките ресурси“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук