Намаленото ДДС за книгите няма да предизвика драстичен спад в цените на четивата. Това каза СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг  Кремена Димитрова, директор „Комуникации” на издателство „Колибри, на тазгодишния ПроЛетен базар на книгата пред НДК, който беше открит на 23 юни, понеделник, и ще продължи до 28 юни, неделя.

„Това е глътка въздух, но особено много няма да се промени драстично, защото това е една битка, която издателите водят повече от 20 години и по някакъв начин през годините са се опитвали да наваксват, да правят така че то да не се отразява върху клиентите. Мнозина очакват, че цената на книгата ще падне главоломно, но това няма как да стане автоматично, защото издателските разходи са толкова големи, че много трудно бихме могли да смъкнем цените веднага.”

За сметка на това обаче като мярка за справяне с кризата след коронавируса и връщане на читателите към книгите, при които се наблюдава спад при покупките в месеците на изолация, от издателството обещават намаления на много от заглавията.

„Но пък нашето издателство специално направи жест към читателите и пусна намаление от 11% на всичките ни книги, а тук на Панаира специално имаме още по-голямо намаление от 30%. Опитваме се да продадем повече книги, за да стигнат до повече хора и по този начин да имаме възможност ние да задвижим машината.”

Тази година на Пролетния базар на книгата почитателите на четивата бяха посрещнати от над 110 издателства и книготърговци, разположени в 23 шатри, както и повече от 15 000 заглавия, подаръци и срещи с автограф на щандовете на изложителите.

Заради епидемичната обстановка в страната обаче тази година се наложи Базарът на книгата да се проведе при стриктно спазване на противоепидемиологичните мерки.

Цялото интервю с Кремена Димитрова очаквайте утре в рубриката „Интервю” на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!