експлозия в химически завод

Най-малко един човек е загинал, петима са изчезнали, а няколко са ранени след експлозия, която разтърси индустриален парк в западногерманския град Леверкузен. От българското външно министерство, съобщиха, че няма данни за пострадали българи.

Експлозията е станала в 09.40 ч. местно време, причинявайки пожар в хранилището за гориво в „Хемпарк“ (Chempark), индустриален парк за химически компании, включващ гиганти като Bayer и Lanxess, каза операторът на индустриалната зона Currenta, предаде Ройтерс. „Хемпарк“ е най-големият в химическата индустрия в Европа.

Взривът е станал в непосредствена близост до склад със 100 000 тона гориво и все още има пожар. Депото за химически отпадъци, което се  е взривило, принадлежи на Currenta. Повечето отпадъци там са токсични.

„Велт“ съобщи, че има един загинал, а четирима души са сериозно ранени при експлозията.

Няколко служители са ранени, като най-малко двама от тях сериозно, а петима души са изчезнали, съобщиха по-рано от Currenta, добавяйки, че все още не е ясно какво е причинило експлозията и последвалия пожар.

Сирени и аварийни сигнали в мобилното приложение на германската агенция за гражданска защита предупреждават гражданите за „изключителна опасност“. Големият облак черен дим в резултат на експлозията може да се види и от Кьолн, който е на около 18 км от Леверкузен.

Полицията помоли жителите наблизо да останат на закрито и да държат вратите и прозорците затворени.

Операторът на индустриалната зона Currenta каза, че трябва да бъдат изключени и климатичните системи, докато се измерва въздуха около площадката за възможното наличие на токсичен газ.

Няколко магистрали в близост до индустриалната зона бяха затворени (магистралите А1, А3 и А59), като полицията заяви, че шофьорите трябва да използват заобиколни пътища, за да избегнат района.

Според уебсайта на Chempark в индустриалния парк за химическата промишленост работят над 30 компании, включително Covestro, Bayer, Lanxess и Arlanxeo. По-рано телевизионният оператор WDR цитира свидетели, че са чули експлозия и са видели издигащ се дим на мястото на производителя на химикали „Байер“ (Bayer).

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!