На снимката: Първан Симеонов

Съдебната реформа може да се окаже „препъни камък“ за едно ново правителство, но може и да бъде камък, използван, за да бъде захвърлен по опонентите. Това коментира социологът и изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов специално за ДЕБАТИ.БГ. 

По думите му е важно, че има налични допирни точки при консултациите, които протичат в момента.

Всички са на мнение, че трябва да има някаква съдебна реформа. Това се говори от години. Има две интерпретации – че чашата е наполовина празна, но в случая по-скоро е наполовина пълна. Първото, около което се обединяват партиите, е именно такава реформа. Фактът, че освен „Демократична България“, никой друг няма ясна визия какво точно иска да прави, донякъде е препъни камък. Добре, че има някакъв камък, коментира той.

Симеонов акцентира, че има и други фактори, които могат да попречат на сформирането на правителство и в последствие на неговата устойчивост.

Има и други фактори, които могат да се окажат препъни камък. Например да се извади още някаква фигура за премиер, която да предизвика смут. „Има такъв народ” нямат право на повече такива грешки. Друг вариант е, че ако в някоя от фигурите в кабинета се види дългата ръка на ДПС. Крехка е ситуацията и в момента текат преговори да се елиминират подобни възможности, добави социологът.

Какви са шансовете да бъде сформирано правителство от протестните партии с подкрепата от ДПС; възможно ли е да оцелее дълго; какво би се случило, ако има трети избори и кой би имал интерес при такъв сценарий – цялото интервю четете ТУК

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!