Юрки Катайнен
на снимката: зам.-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен

Идеята за обвързване на зачитането на върховенството на закона в дадена държава с финансирането й с европейски средства явно изглежда все по-приемлива на ЕК. Днес на пресконференция нейният заместник-председател Юрки Катайнен заяви, че не му е ясно „защо европейските данъкоплатци трябва да плащат дори и цент за държави, където законността не е установена“, съобщи БТА. На доста западноевропейски политици обвързаността на финансирането със законността изглежда логична и ако се стигне до решения в такава насока, това ще се отрази сериозно предимно на държави членки от бившата Източна Европа.

Според Катайнен корупцията присъства там, където върховенството на закона отсъства. Той призова за тези проблеми да се говори високо и ясно и подчерта, че дипломатичното отношение не винаги е доброто решение.

„…Понякога трябва да надигнем глас“ – каза той.

По думите му в някои страни членки на ЕС има „предизвикателства“ пред върховенството на закона. Той посочи като по-конкретни примери Полша, Унгария, „а за съжаление и в Румъния днес“.

„Има големи проблеми. Европа е основана на твърди ценности, на върховенството на закона, на човешките права и човешкото достойнство, на независимо правосъдие, на свобода на медиите и на изразяването. Ако тези ценности бъдат застрашени, това е огромно предизвикателство“, подчерта Катайнен.

В допълнение зам.-председателят на ЕК припомни, че ЕС е изправен и пред други предизвикателства, произтичащи от Русия, каквито са кризата в Украйна и намесата в демократичния процес на западните страни. Икономическите предизвикателства, от друга страна, идват от Китай и САЩ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук