Валери Симеонов, уволнение
На снимката: председателят на НФСБ Валери Симеонов

На фона на общото управленско усилие да се защити решението за закупуване на изтребители F-16V от САЩ, изненадващо в свое интервю за ТВ „Европа“ лидерът на НФСБ Валери Симеонов се обяви за прекратяване на настоящата процедура и обявяването на нова, трета поред, за избор на бъдещия изтребител за българските ВВС. Изказването му постави нова въпросителна пред единомислието в управляващата коалиция.

Запитан дали е възможно да се направи нещо, за да спре говоренето за служебна победа в настоящата процедура, след като вече дори има решение, той отговори:

„Според мен този конкурс трябва да бъде прекратен и да се обяви нов, което пак е жест към американската страна, тъй като им се дава възможност да си вземат съответното решение на най-високо ниво и да предоставят изисканата информация, това е вариант 1, или вариант 2 – да не участват. В лично качество казвам, въпросът не е обсъждан на политическия съвет на НФСБ.

Ще има едно ускоряване на желанието за разглеждане на този въпрос. Вижда се че ще бъде прехвърлен за решение в парламента, както често се случва, за да може да има колективната безотговорност, така да се каже думата, така че предстоят решения по този въпрос.“

Изявлението на Симеонов, ако отразява позиция, която той и партията му са склонни да защитават усилено, може да представлява проблем за правителствената коалиция при защитата на решението от критиките на БСП и президента, още повече, че „Атака“, която е част от „Обединени патриоти“, също е против покупката на американски машини.

Лидерът на НФСБ изразява позицията си в деня, в който на НС бе предложено да даде мандат на кабинета за провеждане на преговорите с американската страна.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на икономиката Емил Караниколов внесоха на 21 декември 2018 г., в Министерския съвет „Доклад за резултатите от работата по изпълнение на приетия от Народното събрание Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“. С него се предлага на Министерския съвет да внесе за одобрение в Народното събрание решение за възлагане на правителството да подготви проект на международен договор и да проведе преговори с правителството на Съединените американски щати за придобиване на нов тип боен самолет за Военновъздушните сили.

Вследствие на доклада на двамата министри МС днес взе решение, с което предлага на НС да разреши освен това проектът на международния договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“. Причината е, че офертата за F-16 засега не може да се вмести в тях и правителството се надява при преговорите да постигне корекции в цената.

Освен темата за самолетите, Симеонов говори и за предстоящите евроизбори. Той обяви, че решението дали „Обединени патриоти“ ще се явят на тях с единна листа, ще бъде взето на предстоящия коалиционен съвет на формацията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук