техническите паспорти

Европейската комисия предупреди за риск от балон на имотния пазар у нас. От доклад става ясно, че недвижимостите поскъпват в 25 членки, но в България темпът на нарастване превишава допустимия праг.

Притесненията на Комисията са отдвуцифреният ръст в цените на имотите в последните две години.

През 2016г. имотите в България са поскъпнали с около 12%, като тази година възходът на цените продължава. Затова и за пръв път от Брюксел идва подобно предупреждение за необосновано поскъпване.

Комбинацията от ниски лихви по кредитите и по-високи заплати в големите градове съживи имотния пазар, но и бързо вдигна цените с близо 25% за две години.

Около 1000 евро на квадрат е средната стойност на имот в София. Притеснителното обаче е, че виждаме и оферти от космическите 3000 евро на квадрат.

Според финансисти подобни цени са рискови.

„Основният сегмент, който първи ще бъде застрашен от прегряване, е жилищният пазар. Комбинацията от ниски лихви и високи цени създават определен риск, защото невинаги съответната инвестиция може да се оправдае”, коментира Милена Виденова от компания за кредитно застраховане.

Към момента българският пазар на имоти все още е в графа „възстановяващ се” в доклада на Еврокомисията. Предстои да видим дали ще се оправдаят прогнозите за забавяне в поскъпването на имотите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук