На среднощно заседание, парламентът гласува най-важният финансов закон в държавата – Бюджет 2018.

Това доведе до гаф с бюджета на Министерския съвет и грубо процедурно нарушение по чл. 6, а около полунощ започна да изнервя депутатите от БСП.

Първоначално беше обявено, че проектът ще се разглежда в днес (30 ноевмри). Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (депутат от ГЕРБ) обаче предложи пленарното заседание да бъде удължено до 23 часа.

Впоследствие бе одобрена идеята на Данаил Кирилов да се работи до 24 ч.

Няколко минути преди полунощ отново Кирилов предложи удължаване до приемането на чл. 20.

„Няма как в 12 през нощта да се приема бюджетът. Това е животът на българските граждани. Омерзително е”, възмути се социалистът Антон Кутев.

Според него, целта е текстовете, „защото ги няма журналистите”.

„Спрете тази комедия. Ето ги камерите, утре някой ще пусне всичко това и то ще лъсне”, каза той.

Новият председател на Народното събрание Цвета Караянчева, от своя страна, отговори, че било практика „когато се приема бюджетът, да се работи до по-късноЮ.

Таско Ерменков от БСП се разгневи от последното удължаване, поискано от Кирилов, което в допълнение предвижва в четвъртък заседанието да стартира в 10 ч.

„Денем не можете ли да работите. Защо сега да заседаваме до 1 ч., а утре до 10 ч. да спим? Ако ми отговорите, ще работя с вас до 3 ч., но извън НС“, обърна се Ерменков към Цветан Цветанов.

Той се възмути и от поведението на финансовия министър Владислав Горанов, защото обърнал гръб на депутатка, критикуваща недостига в бюджета на Държавната агенция за закрила на детето.

„Той се държа като невъзпитан бюджет. Това е нагло поведение“, ядоса се Ерменков.

Припомняме, че на заседанието на бюджетната комисия миналата седмица, трите най-важни бюджета – на държавата, на НОИ и на НЗОК, бяха приети за малко повече от два часа без почти никакъв дебат и почти без промени спрямо внесения от правителството проект.

Единственото по-сериозно изменение бе свалянето на държавната субсидия за извънпарламентарните партии от 11 лв. на 1 лв. за глас.

Към 21.30 ч. депутатите приеха рамката на Бюджет 2018, която предвижда дефицит от около 1 млрд. лв.

Малко преди 22 ч. се наложи 15-минутна почивка, след като депутатите се оплетоха в гласуването на чл. 6 – бюджета на Министерски съвет, заради одобрени допълнителни 1 млн. лв., които обаче не фигурират в рамката на приходите и разходите, тоест в чл. 1.

Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов предложи текстът да бъде разгледан днес. БСП пък се възпротивиха, че това е грубо нарушение на правилника и излага на риск от оспорване пред Конституционния съд на целия закон за бюджета.

Кирилов репликира, че правилникът не казвал в кой момент се прави прегласуването и то можело да стане на другия ден, което доведе до смях в залата.

Спорове имаше около бюджетите на Министерството на отбраната, на вътрешните работи и на социалните грижи, но в крайна сметка те бяха одобрени.

ОБОБЩЕНИЕ: След 18-часово заседание, депутатите приеха Бюджетите за 2018 г. на 3 министерства – здравеопазването, образованието и културата.

След полунощ депутатите приеха бюджета на здравното министерство със 120 гласа „за”, 81 – „против” и 1 въздържал се.

Заложените приходи са 40 млн. лева, а разходите – 495,244 милиона лева. Най-много средства са предвидени за политика в областта на диагностиката и лечението – 355,716 милиона лева.

За бюджета на Министерството на образованието са заложени приходи в размер на 13,100 милиона лева и разходи в размер на 584,470 милиона лева. Най-много пари ще отидат за политиката за учене през целия живот. За БАН е предоставен трансфер в размер на 83,075 милиона лева.

В бюджета на Министерството на културата са заложени приходи от 24,9 милиона лева, а разходите възлизат на 175,282 милиона лева.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!