Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС, обвини полския външен министър Витолд Вашчиковски, че не разбира работата ѝ, и наруши обичайната си практика да не коментира изявления на представители на държави членки, предаде „Ройтерс”.

Евроскептичното националистическо правителство във Варшава, бе обвинено от някои други държави от ЕС, за нарушаване на демократичните правила.

Говорителят на институцията Маргаритис Схинас, заяви, че Комисията е пазител на договорите, на общите интереси на 28-те държави-членки и на върховенството на закона.

„Съжаляваме, че министърът от правителството не разбира ролята, структурата и пълномощията на Европейската комисия”, допълни Схинас.

Така ЕК отговори на изявление на първия полски дипломат, направено през почивните дни по адрес на зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс, който е начело на разследването на състоянието на върховенството на закона в Полша.

Европейското издание „Политико” съобщи, че Вашчиковски заявил, че Тимерманс води „личен кръстоносен поход” срещу евроскептиците във Варшава.

Самият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс пък отвърна, че намеренията на полското правителство да подчинят съдебната власт и държавните медии нарушават ценностите и законите на ЕС.

Припомняме, че правителството на полската партия „Право и справедливост” бе съставено преди две години. Оттогава властите във Варшава приеха законови промени, с които предизвикаха Европейската комисия да открие наказателна процедура. Тази процедура може да завърши с отнемането на гласа на Полша в Европейския съвет. Същевременно полското правителство предизвика втори конфликт покрай преизбирането на Доналд Туск, бивш полски премиер от опозиционната партия „Гражданска платформа”, за председател на Европейския съвет. При преизбирането Туск не бе подкрепен единствено от полското правителство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!