банкомат

Минималната работна заплата (МРЗ) да бъде 50% от средната заплата за страната или 60% от медианната работна заплата. Това предвижда директива на ЕС, която днес ще бъде разгледана от Комисията по заетостта към Европейския парламент.

КНСБ изразява своята подкрепа по предложените изменения. Представеният за гласуване проект отразява основните „червени линии“ (приоритети), които Конфедерацията е извела за съдържанието на Директивата.

Предстоящият вот на Парламента има шанса да наложи допълнително прецезиране на критериите, които държавите следва да наложат при определянето и актуализирането на минималното заплащане.

Сред критериите намира място издръжката на живота (формирана на базата на кошница от стоки и услуги по реални цени), като инструмент за измерване на покупателната сила на минималната заплата.

Други приоритети на КНСБ, които са отразени в предложените за гласуване в ЕП изменения на директивата, касаят премахването на възможността за налагане на субнива на заплащане под МРЗ за страната и недопускането на удръжки от страна на работодателя, които водят до ниво на заплащане под законовоустановената МРЗ за страната.

Амбициите на ЕК са чрез Директивата да се подпомогнат икономическият и социалният напредък на европейските държави, което придобива изключително значение в рамките на разярилата се ковид пандемия.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!