Корнелия Нинова

Може да има кабинет и ГЕРБ да е извън властта. Заявили сме своята позиция и тя оставя непроменена – ще направим всичко възможно да има правителство с партиите на промяната, без ГЕРБ и ДПС. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Нова Телевизия.

Същевременно Нинова призова т.нар. партии на промяната да си изяснят позициите към БСП. Тя обаче не пожела да коментира какво се случва, ако няма парламентарно мнозинство за правителство без ГЕРБ и ДПС.

„Със сигурност от БСП ще зависи съставянето на следващия кабинет”, посочи Нинова.

Тя допълни, че това се дължи на факта, че пет години са били последователна опозиция.

Ако мандатът за съставяне на правителство е в ръцете на БСП, ще поканим „партиите на промяната”, уточни Нинова, без да казва кои са тези партии. Тя каза, че впечатлението ѝ от почти всички предизборни срещи е настояване на гласоподавателите да има редовно правителство.

„В 46-ия парламент показахме стабилност, сигурност, диалогичност, разумни решения, подадохме ръка на всички. В момента БСП в себе си обединява промяната, но и сигурност, стабилност и предвидимост, която сме доказали. Това е ценното на нашата коалиция”, категоричен е лидерът на столетницата.

Нинова посочи, че БСП не води разговори с партии – нито с тези на протеста, нито с ГЕРБ или ДПС. „Причините са принципни – държавнически. От уважение към народа. На 14-и трябва да видим как ще ни подредят. Втората причина е от омраза към задкулисието. Няма да разговаряме с никого задкулисно и тайно”, обясни тя. И беше категорична, че не се е срещала с Бойко Борисов.

Нинова засегна и темата дали машините биха се използвали за ремонт на повредени устройства. Решението на казуса с машините, по думите ѝ е в две посоки. Първо – отговорните институции, а не фирмата или някой друг – да посочат фактите. И второто – да се броят контролните разписки.

„Част от устройствата очевидно не е внесена по правилата. ЦИК казва, че не знае за тези машини, те са извън този договор. Докато гадаем, ЦИК казва, че нищо не знае, „Сиела” се обърка в обясненията си.

Според нея Служебният кабинет трябва да даде отговор за тези машини, които се появяват допълнително, не ЦИК, не доставчикът Сиела Норма. Трябва да се включат шефът на НАП и на митниците. 

„Г-н Румен Спецов трябва да извади документите и да каже тези машини извън договора дали имат платено ДДС и колко. Митниците – ако са за Албания и Грузия машините, трябва да има договор за реекспорт. Такова е българското законодателство“, обясни Нинова. 

„Аз съм юрист и чета закони. В Изборния кодекс пише така – „Ако машина се повреди, се минава на хартия. Не се сменя, не се подменят резервните части в деня на изборите”, каза още лидерът на БСП.

Попитана за позицията на кандидата за президент Лозан Панов от вчера, че Нинова и БСП всъщност са дали възможност на Бойко Борисов да дойде на власт и нищо не са направили за истинска съдебна реформа, лидерът на БСП отговори, че мнението на Панов си е негово.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!