на снимката: върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини

Въз основа на строга и справедлива оценка, тази година за втори път Европейската комисия препоръчва започване на преговори с Албания и Северна Македония. Тези две страни са завършили своя дял от работата и сега е ред на Европейския съюз да изпълни своята роля. Сега „топката е в Съвета на Европа“, каза върховният представител на ЕС по въпросите на външна политика и политиката за сигурност Федерика Могерини при представянето на „Пакета за разширяването 2019“.

„Северна Македония и Албания приеха възможността и осъществиха реформите. Историческото споразумение Преспа, което сложи край на спора за името с Гърция и укрепването на добросъседските отношения, както беше направено с България, е нещо, което всички ние оценяваме, признаваме и ценим като исторически крайъгълен камък, само за страната, но и за региона“, заяви Могерини на днешната съвместна пресконференция с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан.

Що се отнася до Турция, тя подчерта, че страната остава кандидат за членство, ключов партньор и стратегически важен съсед на ЕС.

„Турското правителство декларира своя ангажимент за присъединяване към ЕС, но виждаме, че страната продължава да се отдалечава от Европейския съюз. Вярваме, че би било полезно за всички, и особено за турските граждани, ако тази тенденция веднага бъде насочена в обратна посока, което веднага ще поздравим“, подчертава Могерини.

Тя заключи, че целият регион на Западните Балкани трябва да постигне по-конкретни резултати в ключови области като върховенството на закона, борбата с корупцията и организираната престъпност, основните права и създаването на демократични институции.

Тази година част от доклада е посветена и на дейностите на Китай в региона. Еврокомисарят Хан подчерта, че Европейската комисия не критикува присъствието на тази страна, но обръща по-голямо внимание на спазването на европейските стандарти по отношение на конкуренцията и обществените поръчки. и последствията от финансовите дейности.

На днешната пресконференция в Брюксел и комисар Хан приветства напредъка на Северна Македония и Албания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!