Румен Радев и Христо Алексиев на среща с
Президентът Румен Радев и транспортният министър Христо Алексиев на среща с "Лукойл"

Европейската комисия води разговори с българското правителство заради опасения, че от страната ни могат да бъдат изнасяни рафинирани продукти на „Лукойл“, съобщи говорителят ѝ Даниел Фери.

„Всъщност България се ползва със специална дерогация от забраната за внос на петрол заради специфичното си географско положение. Изясних позицията ни преди няколко седмици и тя не е променена. Днес мога да добавя, че сме в контакт с българските власти и разговорите са конструктивни“, посочи той, цитиран от БНР.

Думите на говорителя на Еврокомисията идват, след като служебното правителство на България обяви на пресконференция, съвместно с представители на „Лукойл“, че иска да позволи на компанията да изнася рафинираните си готови продукти – тоест горива. Вижте още. 

Българските власти твърдят, че това е възможно, защото страната ни се ползва с двегодишна дерогация от забраната за внос на руски петрол по море, влизаща в сила за останалите европейски държави на 5 декември. По логиката на служебната власт от страната ни не би могъл да се изнася суров петрол, но не е забранено на се изнасят готови горива. Четете повече.

Преди около седмица от Комисията заявиха за пореден път, че България не може да продава руски петрол за трети страни, в т.ч. и преработен. Не е ясно защо служебното правителство толкова много настоява, че това не би било нарушение на санкциите, след като очевидно ЕК посочва тъкмо обратното.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. „Не е ясно защо служебното правителство толкова много настоява, че това не би било нарушение на санкциите…“ стига бе, майтапите ли се!? Наистина ли не е ясно защо?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук