Европейският съюз направи кратко изявление по повод инцидентите в Сърбия, при които се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция в Белград. От Брюксел заявиха, че „защитата на живота и здравето на хората трябва да бъдат от приоритетно значение”, а задължения на правителството на Сърбия е да прецени, какви мерки да бъдат въведени на база на научни и епидемиологични данни.

По отношение на самите протести, Европейската комисия повтори, че правото на мирен протест е от съществено значение за демократичното общество.

„Рестриктивните мерки не бива да нарушават основните права и свободи, и трябва да бъдат ограничени във времето до периода, в който това е наложително. Същото се отнася и за правото на мирен протест. Същевременно общественият ред трябва да бъде гарантиран“, заяви Ана Писонеро – говорител на комисията по разширяване.

Полицейски час

Припомняме, че заради повишения брой на заразени с коронавирус сръбското правителство въведе отново полицейски час от петък до понеделник, както по време на извънредното положение в страната. Президентът Александър Вучич заяви, че около 4 000 души са в болници с COVID-19, а медицинските заведения в столицата Белград са почти пълни.

Обявените планове предизвикаха демонстрации, организирани от трупа опозиционни партии, като най-радикалните участници в тях пробиха полицейските кордони, успяха да влязат в залата на сръбския парламент, изгориха три полицейски коли и няколко контейнера за боклук. Полицията използва сълзотворен газ и друга специална техника, за да разпръсне протестиращите. /БГНЕС

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!