Европейската комисия съобщи тази вечер, че разрешава на Италия да спаси със 17 милиарда евро държавна помощ двете банки от областта Венето, застрашени от фалит.

Европейската комисия одобри, съгласно правилата на ЕС, италианските мерки за улесняване на ликвидацията“ на банките, която ще бъде извършена съобразно с италианските закони за неплатежоспособност, гласи прессъобщение на ЕК.

Решението идва по-малко от месец, след като антитръстовия орган на Европейския съюз одобри спасителен план за третата най-голяма банка в страната – базираната в Сиена „Монте Пачи“(Monte dei Paschi), която изпитва финансови затруднения от кризата насам.

На снимката: Сградата на сиенския кредитор "Монте Пачи".
На снимката: Сградата на сиенския кредитор „Монте Пачи“.

Спасителната програма за двете банки ще бъде осъществена с помощта на една от най-големите банки в страната – „Интеса“ (Intesa), която ще изкупи добрите активи на финансовите институции, за да защити активите на потребителите и да намали съкращението на персонал.

От Европейската комисия заявиха, че „са одобрили, в рамките на европейското законодателство, италианските мерки за облекчаване на ликвидацията на „Популярната банка“ от Виченца (Banca Popolare di Vicenza) и „Банка Венато“ (Veneto Banca).

По думите на европейския комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер Италия разглежда като необходима държавната помощ, „за да избегне икономически затруднения в област Венето“. Тя допълни също, че „Италия ще подкрепи продажбата и обединяването на някои активи и трансфер на служители към „Интеса“.

Италианският финансов министър Пиер Карло Падоан заяви, че ще бъдат отделени 4,785 млрд. евро, за да се „поддържа капитализацията“ на“Интеса“, което е основно условия на банката, за да се включи в спасителния план.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!