ракетата "Фалкън" -9 на компанията "СпейсЕкс" беше изстреляна на 26 юли 2017-та

Американската компания „СпейсЕкс“ (SpaceX) изстреля ракетата-носител „Фолкън“ 9 ( Falcon 9 ) с 10 телекомуникационни сателита на борда си. След 57 минути устройствата бяха изведени в орбита.

За последните 48 часа това е втори успешен старт за компанията на „Илън Мъск“ и се случва за първи път в историята на фирмата. Въпреки лошото време, първото стъпало на ракетата се приземи успешно върху дистанционно управлявана платформа в Тихия океан.

15 години бяха необходими на „СпейсЕкс“, за да покаже, че частите на летели вече ракети могат да бъдат използвани повторно. Миналия петък, от Флорида, компанията изпрати в орбита и първия български геостационарен комуникационен сателит. Той е предназначен за предаване на телевизионен и интернет сигнал.

5537837

В петък (23-ти юни), със същата ракета „Фалкън“ 9 беше изстрелян  първият български частен сателит БългарияСат-1(BulgariaSat-1), който може да се използва и при форсмажорни обстоятелства – аварии и природни бедствия, когато наземните мрежи не работят. Предвиденият срок на експлоатация е около 15-20 години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук