Европейската комисия отправи предупреждение, че в полунощ в неделя изтича срокът за преговорите с Великобритания за Брекзит. Говорител на институцията уточни, че твърденията за възможно удължаване на този срок са погрешни.

Той допълни, че ЕК е готова да приеме отново в Брюксел британския премиер Тереза Мей в рамките на този срок, включително в неделя. Комисията уточнява, че от следващия понеделник започва същинската работа по подготовката на заседанието на Европейския съвет в края на другата седмица.

На това заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС се очаква да бъде решено дали да се премине към втората фаза на преговорите, а именно за бъдещите отношения с Лондон. Това може да стане само при отчитането на „достатъчен напредък” в преговорите досега.

През октомври ЕК обяви, че преговорите са в задънена улица. По-рано тази седмица Юнкер прие Мей, но след разговора им, продължил над четири часа, двамата се разделиха без постигнато съгласие.

Водещият въпрос пред Лондон очевидно е този с границата между Република Ирландия и Северна Ирландия. Дъблин настоява, че „твърда” граница не само би навредила на значителната търговия между двете страни, но и ще рискува крехкия социален мир, построен върху подписаното през 1998 г. Споразумение от Разпети петък и гарантирано от свободата на придвижване, давана от ЕС.

Поддържане на „мека” граница обаче би означавало, че правилата за свободна търговия ще продължат да важат от двете страни на ирландската граница, но потенциално – не и в останалата част от Великобритания. Затова ще трябва да се създаде някакъв вид митнически и вероятно паспортен контрол вътре в самото Обединено кралство – перспектива, която е напълно недопустима за юнионистите на Арлийн Фостър, коалиционен партньор на Мей. За тях всяка стъпка в посока отдалечаване от Лондон е считана за екзистенциална заплаха за самото съществуване на анклава в североизточната част на остров Ейре. Това, което предизвика острата реакция на Фостър, бе изтеклата рано в понеделник 15-странична чернова на общата позиция на ЕС и Великобритания, в която се заявява, че при „липса на решение, Великобритания ще осигури продължение на регулаторния режим“ по отношение на общия пазар и митническия съюз.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!