екатерина дафовска

Първите Зимни олимпийски игри се състоят през 1924 година. До наши дни ние имаме един-единствен златен медал и той е на Екатерина Дафовска. Биатлонистката ни покори Нагано (Япония) на 9 февруари 1998 г. в дисциплината 15 километра индивидуално. „България има своята Екатерина Велика.“ Думите изрича Вера Маринова по повод покоряването на олимпийския връх.

Нашето момиче изправя на крака цяла България, когато се качва на най-високото стъпало на почетната стълбичка, а в ръцете си държи първия и единствен златен медал за България от зимна олимпиада.

„Преди олимпиадата имах много лош сезон и никой не е очаквал да направя нещо. Може би това ме запази. Дори председателят на родната федерация по биатлон тогава Васил Тончев ми казваше, че съм тръгнала за Нагано с голямата кошница. Паричната премия беше 40 хиляди лева, като получих 27 хиляди, тъй като останалите 13 хил. бяха данък за държавата. Много хора тогава обещаваха, но само някои от тях си изпълниха обещанията. Макар и по-късно – две години след златото, апартаментът в София, който получих, се оказа боксониера“, спомня си Дафовска.

Златното Кате е родена на 28 ноември 1975 г. в Чепеларе. На 15-годишна възраст се записва в спортния клуб на родния си град, където започва да се занимава с биатлон. Първият и успех е през 1993 г., когато печели бронзов медал на световно първенство за девойки.

Дафовска печели и златен медал в индивидуалната дисциплина на 15 километра за жени на Европейското първенство по биатлон през 2004 г. в Минск.

Екатерина притежава и два бронзови медала от световни първенства.

След велики успехи, безброй участия и здрави тренировки, през март 2007 г. чепеларката официално обявява, че прекратява състезателната си кариера.

Още спортни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук