Екатерина Захариева

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира в парламента принципите на българската външна политика и механизмите по изработването на национални позиции.

„По Конституция външната политика се осъществява от Министерски съвет“, припомни вицепремиерът пред репортери в Народното събрание.

Тя разясни, че макар правителството не е било длъжно да съгласува с президентската институция например Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония, го е направило преди да внесе проекта за ратификация в парламента, съобщиха от МВнР.

„Ние в правителството считаме, че е добре България да говори в един глас в международен план и правим това. Много често изпращаме предварително в президентството позициите, които изразяваме по различни теми”, коментира Захариева.

Тя обеща, че правителството ще продължи да действа и занапред по този начин, защото смята, че заедно с президентската институция има общи отговорности по отношение външната политика на България.

„Така че наистина е много важно да работим всички заедно за репутацията на България във външнополитически план“, обобщи тя.

Министър Захариева не се съгласи с думите, че по Венецуела България не е представила собствена позиция, а е „преписала“ текст от своите партньори в ЕС.

Тя припомни, че само в последната година Венецуела е обсъждана на няколко съвета на ЕС по външна политика и съюзът е излизал с общи – одобрени от всички 28 страни членки, декларации.

„Ние сме участвали във всички работни групи и на всички нива в Брюксел чрез нашите представители там, както и аз на всички съвети, на които сме обсъждали Венецуела. Така че изобщо не приемам, че някой ни е написал нещо и ние просто сме го преписали”, заяви вицепремиерът.

По думите й както в случая с Договора с Република Македония, така и с позицията на България по Венецуела, президентството е било лично запознато от нея с текстовете, макар да няма законово задължение за това.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук