Йончева, Биков

Депутати на БСП и ГЕРБ влязоха в поредната словесна схватка по аферата „Ало, Банов съм“. Първият „изстрел“ в новия сблъсък даде акушерката на скандала Елена Йончева, която сравни единството в ГЕРБ с принципа за мълчание на мафията:

„Мълчанието на Борисов по „Ало, Банов съм“ е част от омертата. Той отказва да поеме политическа отговорност“, заяви в парламента говорителката на „БСП за България“.

Преди седмица тя пусна аудиозапис, който според нея доказва участието на Боил Банов, в качеството му на заместник-министър на културата през 2016 г., в опит да бъде опростена неустойка на строителна фирма, работила на втори и трети етап на античния културен комплекс „Сердика“, намиращ се в центъра на столицата.

„Корупционният скандал „Ало, Банов съм“ отекна с ново съдебно решение. Министерство на културата изгуби отново делото за неустойка на „Ларгото“. Изводът на съда е, че обектът е бил предаден в срок, поради което служителят не дължи неустойка на Министерство на културата“, припомни Йончева.

Тя разкритикува и премиера Борисов за това, че не взема отношение за това как „негов министър е давал указания за подправяне на документи“.

„Министерството губи пари на гражданите, а на Борисов му е все едно. Борисов отказва да поеме политическа отговорност“, каза още говорителката на БСП.

Отговорът на ГЕРБ не закъсня. Според депутата Тома Биков случаят красноречиво доказва, че с БСП работи с доноси.

„Ние присъди няма да издаваме, въпреки че срещу техни депутати се водят вече, обвинения имат. В случая с Банов има прокуратура, тя си води своето разследване. Ние не си позволяваме нито да кажем, че Елена Йончева е прала пари, нито че Манол Генов, който стоеше до нея, е купувал гласове, докато не се произнесе съдът. Те също са в такава фаза на обвинение. Според мен от тази си позиция би трябвало да разсъждават малко по в рамките на правовата държава“,заяви той.

Вчера САС потвърди решението на СГС, с което се отказва да бъде уважен искът за неустойки на стойност 753 796 лева от Министерство на културата към фирмата-изпълнител на ремонта на  Ларгото. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!