Николай Хаджигенов е завършил право в НБУ. Работи като съдебен адвокат в областта на наказателното право. Има дела Pro bono в областта на пострадалите от полицейско насилие, включително в Европейския съд по правата на човек в Страсбург. Нарича себе си „блогър и адвокат в опозиция“.

Господин Хаджигенов, кажете ни какво се случи вчера на протестите, видяхме ексцесии и ескалация на напрежението, провокатори ли бяха това?

Категорично. Само че това не са провокатори, това е режисирана, организирана акция на правителството с помощта на униформените. Това няма как да стане по друг начин.

Има ли вариант, в който полицията предварително да е решила да премахне палатковите лагери и тези провокатори да са организирани от тях, за да имат причина за това?

Полицията – не. При всички положения те са организирани от правителството, вероятно са платени от Пеевски, вероятно, нямам представа от кого точно са платени. Но при всички положения те са съучастници, защото група от 30-50 човека, които гърмяха час и половина като в Бейрут, значи това е раница на всеки. Същевременно проверяваха джобовете на хората и връщаха торбички с напитки и така нататък. Тоест е с тяхно съдействие. Един от зам.-началниците на СДВР каза днес, че са ги видели да влизат откъм БНБ на групи от по 5-10 човека. „Защо не ги спряхте?”, „Ами, как да ги спрем?, „Ами, аз ли да Ви кажа?” – въобще, поприказвахме си.

Според Вас това успя ли да компрометира протеста или беше по-скоро успех?

Не мисля, че компрометира протеста. Очевидно това няма нищо общо с нас. Очевидно това е в интерес единсвено и само на Борисов. Успех – не, защото ние не сме постигнали нищо с това, насилие не… Ние не напразно държим 56 дни до вчера протеста абсолютно мирен. Една от причините световните медии да се обърнат към нас е, че никой никога никъде не е виждал толкова мирен протест. Общо взето е сравним с курс по икебана – до снощи, но това беше очаквано. Аз 3 дни преди „Въстанието” си говорих с началниците на СДВР, бях  длъжен да предвидя, че ще се случи точно това и то се случи, не беше никак трудно.

Именно това поражда и въпроса възможно ли е един обикновен протестиращ по някакъв начин да нарани иначе тежко въоръжените полицаи?

Хората са гневни. В понеделник имахме дребен инцидент на паркинга, при който хора на видима възраст над 60 години наскачаха на жандармерията, хората са гневни и едвам ги удържаха. Факт е, че психологията на тълпите позволява при наличието на 30 лумпена, въоръжени, тълпата да се увлече, за съжаление. Но като цяло хората, които идват тук са непозната част в протестите принципно, те са изключително образовани, интелигентни, умни и кротки. И да, те са гневни. И да, правителството на Борисов отново сложи униформения жив щит – да пази тях, да пази корупцията, което е чудесно. МВР и Прокуратурата трайно през последните 30 години у нас се подлагат на всяко едно правителсвто за техен кеф, не и за целите на закона, не и за целите на правосъдитео.

Вчера протестът беше доста мащабен. Имате ли представа колко души са го подкрепили?

Аз нямам никакви цифри, не разполагам с тях, но чисто субективно – това беше най-мащабният протест досега. Средно формулата предвижда трима души на квадратен метър, вчера аз много трудно преминавах през тълпата, тоест бяха много повече. Не мога да кажа колко, не съм видял снимки, но Булфото качиха дрон, така че най-вероятно днес или утре по някое време ще има снимки и ще може да се направи някакво приблизително изчисление на бройката хора. СДВР пуснаха някакви цифри – те, както обикновено, нямат нищо общо с истината. Всеки път, когато СДВР каже „добър ден”, ние проверяваме часовника внимателно.

Управляващите днес, в лицето на Тома Биков, казаха, че няма да подават оставка заради ексцесиите от вчера. Как ще продължите Вие с протестите?

Ето Ви още едно доказателство, че това е тяхна работа. Иначе Тома Биков откога управлява, каквото и да било? И на последно място, такива като Тома Биков, ако не са в управлението, тоест ако не прислугват на някого във властта, трябва да пасат патките някъде. Това е всъщност човек, който твърдеше, че Бойко Борисов е мафиот и не помня още какво, но в момента, в който му предложиха нещо изгодно и достатъчно различно от пасането на патки, той се съгласи и обърна страната. Отказвам да коментирам повече такива хора и такива изявления, но е факт, че ние водим война с корупцията, корупцията е във властта, тя е задушила всичко, войната ще бъде трудна и тя се състои от отделни битки, като снощи беше най-мащабната до момента, но не единствената. Тепърва продължаваме, както виждате, от сутринта ние се върнахме тук. Аз вече предупредих СДВР, че ще върнем лагерите отново и ще ги върнем.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!