Гърция, туризъм
Заведенията в гръцките курорти са почти празни

Коронавирусът нанесе страховит удар върху гръцката икономика само за едно тримесечие, показват официални данни, въпреки че Атина се надява, че следващите месеци ще покажат възход, обусловен от туризма.

„Пандемията COVID-19 и въведените ограничителни мерки“ доведоха до намаляване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 15,2% през второто тримесечие в сравнение със същия период година по-рано, съобщи държавната агенция за статистика.

Износът се срина с почти една трета, а потреблението също рязко спадна.

Гърция отвори отново своите граници от 1 юли, за да ограничи вредата за жизненоважния си туристически сектор, но след това видя, че случаите на коронавирус нарастват през август.

Повече от половината от 10 500 случая в страната са регистрирани миналия месец, а служителите обвиняват за пика на инфекциите нарушаването на правилата за социално дистанциране в ресторантите, баровете и публичните събирания.

Но дори и с изключено общо блокиране, броят на посетителите не оправда очакванията.

Гръцката конфедерация на туризма (STE) предупреди миналия месец, че приходите от туризъм няма да достигнат очаквания приток от 5,0 милиарда евро – което е само малка част от приходите от миналата година.

Премиерът Кириакос Мицотакис предупреди, че Гърция ще изпадне в „дълбока рецесия“ тази година, преди да се възстанови през 2021 г.

Банката на Гърция прогнозира, че икономиката ще се свие с 5,8% през 2020 г., докато прогнозата на Международния валутен фонд е по-песимистична с 10%.

За сравнение, бизнес активността е спаднала със 7,1% през 2011 г., което е най-големият годишен спад по време на дългогодишната гръцка дългова криза.

Въпреки това Атина остава в състояние да събира пари на финансовите пазари, което тогава не беше така.

Между 2009 и 2018 г. Гърция преживя най-тежката си икономическа криза в съвременността и беше започнала бавно да си възвръща част от загубените позиции, преди да бъде засегната от въздействието на ограниченията на коронавируса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!