Георги Свиленски е депутат от ПГ на „БСП за България“, избран от 24 МИР София. Той е зам.-председател на парламентарната Комисия по транспорт, информационните технологии и съобщенията. Бил е народен предствител и в 42-рото и 43-ото Народно събрание.

Г-н Свиленски,  днес парламентарната  група на БСП не влезе в парламента, вместо това сте на протеста. Защо?

Ние от първия ден на протеста сме съпричастни с исканията на гражданите. БСП като парламентарна група и като политическа партия от първия ден на това правителство  твърди, че то не може да защитава интересите на гражданите и да управлява България.  На третата година в това са убедени и по-голяма част от българските граждани  излязоха  на улицата и ние сме зад тях и ще ги подкрепяме докато постигнат исканията си,  които ще са и нашите искания – оставка на правителството, оставка на Иван Гешев, честни предсрочни, служебен кабинет и оттам нататък каквато е волята на  български избирател. Легитимни партии с легитимно избрано правителство, с легитимен парламент да управлява държавата. Предстоят тежки кризи, тежки месеци и социално-икономически и здравната криза може би ще се върне . Държавата има нужда от стабилно, от легитимно управление, от такова, на което хората да му вярват и да изпълняват неговите действия, които ще предприеме във връзка с тези кризи. Това правителство  няма как да изпълни тези неща. Самият министър-председател виждате повече от два месеца се е скрил. Извън джипа той не идва в Народното събрание.  Доколкото  разбирам 60 дни не е идвал и в тази сграда отсреща – Министерският съвет. Заседават онлайн т.е имаме едно правителство, абдикирало от властта, но просто държейки се във властта. И просто нищо добро не я очаква България ако това нещо продължава така.

 Вие споделяте ли твърдението, че на улицата е мафията?

Ами ето Вие виждате хората тука, може да видите в очите на всеки един човек и ако разпознаете един мафиот  аз тогава вече бих водил този разговор. Няма как хората обикновените, работещите, трудещите се, хората на малкия бизнес и средния бизнес, жени, млади момичета, млади момчета, да бъдат мафията. Мафията е в управлението . Няма как мафията да бъде на улицата.  Мафия е колаборация между бизнес  и управление. Управлението го няма тука. Аз не виждам нито един управляващ на улицата, за да Ви кажа, че мафията е излязла. Ако Борисов дойде тука вече можем да кажем, че и мафията е на улицата.

 Вие очаквате ли правителството  да подаде оставка, смятате ли, че ще се оттегли?

Искрено ми се иска да подаде оставка, за да спаси България. Не за това на БСП да се даде възможност да дойде на власт, не затова да си играем на избори, а затова да тръгне държавата в някаква правилна посока.

 

Страхува ли се според Вас правителството от служебен кабинет  и още нещо как ще коментирате промените в Изборния кодекс и въвеждането на полумашинно гласуване?

Правителството се страхува от служебен кабинет поради две причини. Първата основна причина е провеждането на честни избори. Борисов много добре знае, че при провеждането на честни избори той няма как да спечели изборите и няма как да се възпроизведе във властта. Оттам идват и промените им в Изборния кодекс.  Отмяната на машинното гласуване, въвеждането на полумашинно , както Вие го казахте, а това си е саботаж на машинното гласуване, когато имаш и хартиена бюлетина, и машина. Няма как 600 хиляди недействителни бюлетини да не не притесняват. Това е една парламентарна партия и то голяма  или половин ГЕРБ  ако щете или половин БСП в парламента  в момента отсъства поради тези недействителни бюлетини. Тези места се заемат от управляващите, така, че Борисов това цели, затова и внесоха тези промени. 48 часа гласуване. Тъй като вече им е трудно в 24 часа да го фалшифицират си дават възможност  48 часа да го правят. Изобщо безумни неща, но те са обясними. Тъй като те са в паника, те са стресирани, натикани в ъгъла, пишат Конституция, пишат Изборен кодекс. Правят безумни неща, но хората ги виждат и ги разбират и те ще получат заслуженото на изборите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!