Вучич, Путин
на снимката: президентите на Сърбия и Русия - Александър Вучич и Владимир Путин

Сърбия е военно неутрална държава, заяви в телефонен разговор с руския държавен глава Владимир Путин сръбският президент Александър Вучич. Независимо от трудностите и сложното си геополитическо, военно и икономическо положение, Сърбия ще защитава принципа на военен неутралитет и ще остане искрен и коректен партньор на Русия, съобщава администрацията на Белград.

В сряда правителството на Сърбия прие решение за 6-месечен мораториум върху участието във военни учения със страните от Организацията на Договора за колективна сигурност, Китай, както и със западните държави. Само ден по-рано сръбското правителство изненадващо се отказа от военно учение с Русия, което трябваше да започен буквално след часове.

Според сръбския министър на отбраната Александър Вулин, тази стъпка е предизвикана от „големия и незаслужен натиск от страна на ЕС“ и от желанието да се запази военен неутралитет.

По време на телефонния разговор Вучич е информирал Путин за преговорите във Вашингтон по Косово.

Според предоставената от администрацията на сръбския лидер информация, Путин е заявил, че Русия ще подкрепи политически Сърбия в усилията ѝ за запазване на териториалната ѝ цялост и „ще координира своите външнополитически действия с Белград с цел защита на международния правов ред“. Събеседниците са подчертали потенциала за развитие на икономическите отношения и новите съвместни проекти.

Кремъл не обвързва решението на Сърбия да замрази участието си във военни учения с чужди държави с оказан натиск от страна на Запада, цитира РИА „Новости“ изявлението на прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков.

Москва се отнася с уважение към взетото решение и не смята, че то е свързано с Русия или с някоя друга държава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!