Когато няма достатъчен контрол върху изразходването на европейските пари, фондовете имат по-скоро отрицателен ефект. Това каза евродепутатът Радан Кънев в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ:

„Ясно трябва да се каже, че когато няма достатъчен контрол върху изразходването на европейските фондове, когато в Европа институции си затварят очите за нередности в държави като България, съвсем не само България, фондовете освен положителен имат и отрицателен ефект. Защото европейските пари, през корупционната система за комисионни и отчисления за политици и политически партии, се превръщат в ресурс за купуване на избори”, коментира той.

И добави:

„Ние знаем, че едно от най-грозните лица на корупцията, които рушат истински демокрацията е купуването на избори. А откъде се купуват избори? От комисионните, които се отделят от големите проекти. От една страна некачествено изпълнение, от друга пари в джобовете на тези, които си купуват власт. Това е проблем за Европа.”

Според евродепутата темата с европейското финансиране е изключително чувствителна, особено сред държавите-донори на ЕС.

„Те трябва да осъзнаят, че с парите на своите данъкоплатци финансират проблеми на целия ЕС, финансират отстъпления от демокрацията. Решението не е да няма европейска солидарност, а да има много строг контрол и да не се подминават проблемите”, смята още той.

Радан Кънев коментира и как европейските институции могат да помогнат за справяне с кризата.

„ЕС, през договорите си, дава гаранции на всички свои граждани – от България до Ирландия – че определени права са неотменими щом си европеец. Ето това трябва да е центърът на европейския политически дебат – прокуратурата, медиите, институционалната криза. Затова призовавам и аз, и затова събрахме с колегата Елена Йончева предостатъчно подписи на европейски депутати за предизвикване на такъв дебат. Това са и моите очаквания от Европа.”

Кънев призова и ЕНП да не си затваря очите за проблемите в България.

„Аз казвам на колегите в ЕНП, че ако си затварят очите, че в България има корупция на много високо ниво, че тя прояжда институциите и конституционния ред, ако си затваряте очите, че главният прокурор си играе на политика, а не на правосъдие, ЕНП губи тежко в очите на българите. Младите хора, активните хора, образованите, средната класа винаги са били хората на ЕНП в България. Но това изобщо не е даденост”.

Цялото интервю с Радан Кънев може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук