На снимката: Христо Иванов
Христо Иванов е български политик и юрист. Бил е заместник министър-председател и министър на правосъдието в служебното правителство на Георги Близнашки от 6 август до 7 ноември 2014 г. В периода 7 ноември 2014 г. – 18 декември 2015 г. е министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов. От 7 януари 2017 г. е ръководител на ПП „Да, България!“. От 12 април 2018 партията е част от дясното обединение „Демократична България“.

 

 

Има ли вероятност на база на опита от протестите да направите едно по-широко политическо образувание, което да се противопостави на изборите на ГЕРБ?

Протестите бяха граждански. Ние участвахме в тях като политическа сила, която подкрепя едни съвсем прости граждански искания за оставка на правителството, на Гешев и за нови избори. Ние участвахме с много ясен, така да се каже, списък от политически искания. Още на 7 юли ние излязохме с една декларация, в която казахме как виждаме политическата рецепта за това да се гарантира трайността на исканията на гражданите. Не просто Борисов да слезе от власт, а да сме сигурни, че няма да остане Пеевски и Сарая. И не когато Гешев си подаде оставката да има реформа на прокуратура – осигуряването на политическото продължение е работа на политическите формации. За да говорим за някакво обединение отвъд това, че сме излезли на улицата с искане за тези оставки, ние трябва да видим една висока степен на припокриване на политическите рецепти, които даваме. „Демократична България” /ДБ/ дава своите, за съжаление ние не чуваме от други формации ясна рецепта за дългосрочните реформи, които трябва да се правят в страната. Например сега при положение, че Гешев очевидно няма да си подаде сам оставката и че Висшият съдебен съвет няма да го освободи дисциплинарно, остава единствено ясна заявка за това кои са онези политически сили, които в следващия парламент биха промените Конституцията така, че да освободим Гешев и да реформираме прокуратурата. „Демократична България” е единствената, която има ясна заявка в това отношение. Разбира се, има още време. Надявам се, че ще настъпи яснота. Тези въпроси какви са политическите приоритети са предпоставка за започването на каквито и да било разговори за взаимодействие, било предизборно, следизборно и т.н. Тъй че ние сме по-скоро в режим на изчакване към момента, защото не виждаме достатъчно ниво на програмна определеност на останалите политически субекти по най-важните въпроси, поставени от самия протест. Що се отнася до гарантиране на сигурността на вота, ние сме изготвили платформа, която ще даде възможност на всички политически формации чрез своите застъпници заедно да публикуваме протоколите от секциите и да направим паралелно преброяване. Този продукт е отворен като реална платформа за сътрудничество, така че сме отворени, разбира се.

Разбирам, че имате желание, но търсите формации, с които да сте на „една вълна” в общите ви проекти?

В политиката всичко е игра на количества, така че ние търсим всякакви форми на разширяване, но това не може да се случва конюнктурно. И това, че искаме да свалим Бойко Борисов или ГЕРБ от власт, не е достатъчно. Ние трябва да видим висока степен на съвпадение по отношение на това какво се случва по нататък. Например как ще се гарантира, че ако Бойко слезе, няма да останат Пеевски и Сарая, тъй като през 2013-а година Орешарски слезе от власт, но Сарая и Пеевски останаха и увеличиха властта си. Така че преди да отговорим на тези въпроси ние нито на своите избиратели, нито на българките граждани като цяло можем да им направим „оферта” за някакво разширяване. „Демократична България” е отворена за разширяване, ще търси разширяване, но на този етап нашият фокус е върху професионални граждански общности и неправителствени организации, хора с каузи и групи и натам по-скоро сме отправили поглед в изчакване да видим какви ще са програмите на останалите политически субекти.

Защо, според Вас, ДПС и БСП, които се заявяват като парламентарна опозиция, практически не подкрепиха протестите?

ДПС не биха могли да подкрепят протестите. Що се отнася до нас от ДБ, за нас тези протести и нашата подкрепа да тях са основани на много ясна политическа кауза – разрушаване на модела на задкулисно влияние на Сарая на Доган и на Пеевски, независимо кой формално е на власт, защото това може да бъде комбинация на ДПС и ГЕРБ, но сме гледали такава комбинация и с БСП. От тази гледна точка ние и ДПС сме диаметрално противоположни. За съжаление на можем да кажем същото за степента на избистреност на отношенията и оценките към ДПС за тяхната задкулисна роля при други формации, които подкрепяха протеста, и това е една от причините, поради които аз за момента не мога да вляза в разговор за някакви предизборни разширявания. Всъщност за нас това е фундаменталният проблем – в България имаме модел на завладяване на държавата от една организирана корупционна група и тя в огромна степен съвпада с ДПС и корпоративните структури около Сарая и около Делян Пеевски.

А БСП? Те обявяваха, че подкрепят, но в началото поне не застанаха открито зад протестите?

Това е въпрос, който трябва да зададете на тях. Аз не виждам нито при БСП, нито при някоя друга политическа сила ясно назоваване на проблема и политическата рецепта за неговото решаване. От тази гледна точка бих си обяснил и не кой знае колко ентусиазираната им подкрепа за протестите.

Предсрочни или редовни, парламентарните избори чукат на вратата. Според Вас може ли в следващия парламент да бъде изградена някаква анти ГЕРБ коалиция и евентуално кой с кого би могъл да се събере?

Следващият парламент очевидно ще има да решава важни задачи на много нива. От една страна ние очевидно имаме вътрешнополитическата криза, предизвикана от това, че българската държава е в състояние на плен от тази организирана корупционна група, която е завладяла не просто политически партии и управление, но и прокуратурата. Изчистването на този проблем ще е много сериозно усилие, което не може просто да бъде сведено до „анти ГЕРБ“. Да, първа стъпка е отстраняването им от властта, но в никакъв случа това не е достатъчна стъпка. От тази гледна точка за ДБ някакво взаимодействие или вид коалиция, които са просто анти Борисов и анти ГЕРБ, са недостатъчни. За нас, за да можем да говорим за някакви „общи знаменатели“ в следващия парламент, важи същият отговор, който Ви дадох и за предизборните „общи знаменатели“ – ние трябва да видим много висока степен на еднаквост на оценките и на рецептите какво правим със страната.

Това е за политическата криза, но имаме и Ковид-криза и огромна, глобална икономическа криза, свързана с глобална технологична трансформация и геополитически много силни предизвикателства. Всичко това трябва да се решава и изисква единство на оценките по проблема как ще употребим европейските фондове от плана за възстановяване и устойчивост. Нито една друга политическа сила, освен нас, не даде оценката си за плана, който бе представен от Томислав Дончев, а това е съдбовен за България въпрос. Как ще се грижим за националната сигурност в енергетиката, как ще протече превъоръжаването – това са съдбовни за България въпроси и от тази гледна точка преди изобщо да има политически разговор и някой да започне да заявява позиции, изобщо не можем да говорим за „общи знаменатели“. Само всички да отхвърляме Бойко Борисов е недостатъчно и това много ме безпокои, защото ДБ е единствената формация, която по всички тези съдбовни въпроси поема ясни ангажименти и дава своята визия какво да се случи. Останалите смятат, че като се маскират на някакви квазиграждански не партии, а нещо различно, по някакъв начин могат да се явят на избори, без да кажат на избирателите какво ще правят по отношение на националната сигурност и геополитическите предизвикателства, по енергийната сигурност и енергийната технологична революция. Тук става дума за „Руски поток“, за АЕЦ „Белене“, за това какво правим с въглищните централи и т. н. Какво правим с ние с европейските фондове? Какво правим с мафиотския модел на захват на страната? Всичко това са взаимно свързани теми и ако няма ясен отговор пред избирателите какво правим по тях, ние всъщност ще се опитаме да се явим на тези избори, без да отговорим на големия въпрос за бъдещето, който интересува избирателите, и това ме притеснява. Няма такъв разговор освен онова, което ние даваме като тези по тези теми.

А търсите ли такъв разговор, освен че сте отворени за него, защото например Борисов вече показва желание да управлява пак в бъдеща коалиция с Патриотите и той показва възможен бъдещ съюз?

Борисов е абсолютно всеяден и за него всяка коалиция, която може да маскира неговата реална коалиция с ДПС и Пеевски, е добре дошла. Той и с БСП е бил готов да направи коалиция, както знаем, така че нека да не го използваме за пример, защото за мен това е тотална антитеза на онова, което трябва да се върши. Ние, за да търсим разговори, трябва да установим в публично изразените позиции висока степен на съвместимост. Това е предпоставка изобщо за започване на дебат. Има време до изборите, но към момента, за съжаление, аз не виждам публична комуникация. Не виждам партиите, които твърдят, че са анти Борисов, да се произнасят ясно по всичките тези теми, а те са, пак ще кажа, съдбовни за страната ни и централни за тези избори. Преди да започнат другите изобщо да маркират своите позиции, след което да установим ние, че имаме висока степен на сходство и едва тогава да влезем в размисли дали да водим разговори, изобщо не можем да имаме такъв дебат. Истината е, че ние в ДБ изобщо нямаме такъв разговор, защото отсъстват базови предпоставки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!