Иван Кадев кмет на Банско

Иван Кадев роден на 27.09 1964 година. Има инженерно и юридическо образование. Бил е учител и директор на училище в Банско, а от 1993-а до 2013 г. е работил в МВР и ДАНС. Бил е и началник на РПУ в Банско, след това началник на регионалното звено на ДАНС в Благоевградска област, откъдето се пенсионира. Четири години е главен секретар на община Банско. Семеен с 2 деца.

 

  1. Банско е водещ български зимен курорт. В условията на пандемия готови ли сте да започнете сезона навреме и какви ще са основните предизвикателства тази година?

Бих искал да подчертая, че Банско е целогодишен курорт. Ние посрещаме гости от страната и чужбина през всички сезони. Банско има какво да предложи на туристите за пълноценно и интересно прекарване на времето. С други думи, готовността ни е постоянна.

Разбира се, тази година е различна. Това, което зависи от нас и от туристическия бизнес в общината вече е направено и ще продължим в същата посока – стриктно спазване на предписанията. Смятам, че всички се отнасят достатъчно отговорно и вземат необходимите  мерки – в местата за настаняване, заведенията за хранене, търговските обекти и на спортните съоръжения.

През м.август нощувките са с 30% по-малко и опасенията, че няма да има летен туристически сезон в Банско не се оправдаха. Напротив – много българи и чужденци избраха града и планината за почивните дни и отпуските си.

Зимният сезон се обуславя от фактори, които са извън нашия контрол, особено тази година. Още не е ясно за никого при какви условия и от кои страни туристи ще могат да посещават България, така че е трудно да се правят прогнози. Надяваме се обстановката да се нормализира постепенно, очакваме и още повече български туристи да дойдат в Банско през зимата. И досега те са най-многобройните ни гости – ¼ от всички реализирани нощувки през зимата са на българи.

 

  1. Как икономиката  в общината е засегната от кризата? Предвиждат ли се конкретни мерки за подпомагане на бизнеса?

В Община Банско основният икономически дял се пада на туризма, а той пострада най-много. Зимният туристически сезон беше прекратен рязко и доста време след това не беше възможно да се възобнови работата в туристическите обекти. Такова беше положението и в производствените предприятия, които също понесоха загуби.

Ръководството на общината, съвместно с Общинския съвет, предприе  незабавни действия за облекчаване финансовите тежести за бизнеса и гражданите чрез временно прекратяване или намаляване събирането на някои местни такси, удължаване сроковете за плащане на задължения към общината, прекратяване действието на „синята зона” за паркиране, промяна в начина на заплащане на таксите в детските градини.

Най–важното, което успяхме да направим, е, че с програмата си за лятото и предприетите мерки за безопасност, възобновихме туризма, търговията, услугите.

 

  1. Какви са нивата на безработицата в района и има ли сериозен ръст в последните месеци, след началото на кризата с коронавируса?

 Данните от Агенцията по заетостта потвърждават, че постепенно обстановката в Банско се нормализира – през последните месеци безработицата намалява. През м.май регистрираните безработни бяха 1250 човека или 18,6%, през м.юни 17,1%, а през м. юли падна на 14,8%. Нямаме още данни за м.август, но вероятно ще има намаление на броя на безработните. Надявам се в края на годината отново да имаме търсене на работна ръка, както винаги преди зимния туристически сезон.

 

  1. На фона на общите проблеми в страната с водоснабдяването като основен приоритет на община Банско беше поставено изготвянето на дългосрочна стратегия за водата и рязко намаляване на отпадъците, които се депонират в регионалните депа. Докъде се стигна в тази посока?

Най-напред трябва да уточним, че не ние, а „Водоснабдяване и Канализация”ЕООД – Благоевград е оператор на ВиК мрежата в Банско. Въпреки това, Общината полага усилия за поддръжката и подобряването и́, за подмяна на канализацията и изграждане на допълнително водоснабдяване. Предстои изграждане на разделителна канализация по ул.”Глазне” и довършване проекта за допълнително водоснабдяване на гр.Банско от м. Караманица.

Община Банско членува в Регионално сдружение за управление на отпадъците – регион Разлог заедно с още три общини. Основната ни цел е намаляване обема на депонираните отпадъци в регионалното депо, където предстои да бъде изградена сепарираща система. Ние разглеждаме управлението на отпадъците  в дългосрочна перспектива и затова залагаме и на работата с подрастващите в училищата – както кампанийно, така и с постоянно действаща програма.

 

  1. По какви проекти работи общината в момента. Кои са приоритетите?

Тази година е последната от програмния период 2014-2020. Работим по няколко проекта – Подобряване на енергийната ефективност на административните сгради, Рехабилитация на улична мрежа в гр.Банско и гр.Добринище, изграждане на спортна площадка в Професионалната лесотехническа гимназия „Никола Ванцаров“. Сътрудничество за зимен туризъм, щадящ околната среда  и още три в социалната сфера – свързани с патронажната грижа и целево подпомагане с топъл обяд.

Приоритетите за развитието на общината са заложени в Програмата за управление 2019-2023 г.: постоянна грижа за зелени, чисти и красиви селища в общината със семпла и функционална инфраструктура, подпомагане на малкия и среден бизнес, инвестиции и пазари, подобряване на здравеопазването,предлагане на съвременни социални услуги, осигуряване на максимално добри условия в учебните заведения и детските градини.

 

  1. От Банско са излезли много български спортисти. Какво се прави в тази посока – за подпомагане на спорта? Как се привличат децата към спорта?

Изключително сериозно и отговорно се отнасяме към въпросите на спорта, защото знаем какви са ползите от него за здравето на обществото в различни негови аспекти. Особено важно за нас е създаването на добри условия за спорт на децата и младите хора. Общината подпомага финансово 15  местни клуба по ски алпийски и бегови дисциплини, биатлон, футбол, тенис на маса, таекуондо, канадска борба, мотокрос, шахмат финансираме участието на спортисти в национални и международни състезания, организираме и домакинстваме на различни по формат спортни надпревари. Поддържаме четири спортни площадки на територията на града – за тенис на корт и футбол, в момента изграждаме по проект модерна спортна площадка в Лесотехническата гимназия, която също ще се ползва от всички.

Всяка зима с концесионера на ски-зоната организираме ски-обучение на децата от детските градини и началния курс, осигуряваме за учениците безплатно  ползване на ски-съоръженията. Така привличаме децата – с добри условия в града и планината,  с модерна  материалната база в училищата, с възможности за избор на спортове.

 

  1. Банско е домакин на много културни събития, успяхте да реализирате  и тази година традиционния джаз фестивал, въпреки предприетите мерки за борба с коронавируса. Какви  други събития планирате в сферата на културата?

В края на лятото можем да се похвалим с изключително богата програма, която успяхме да организираме и без изключение да изпълним при спазване на задължителните превантивни мерки. Освен джаз фестивала, жителите и гостите на Банско имаха възможност да гледат и слушат постановките и концертите на Благоевградската камерна опера и на Държавна опера Варна, да гледат най-добрите филми в рамките на Лятната киномания под звездите, да се радват на изпълненията на самодейците от общината на два големи концерта. Всеки уикенд от началото на юли до края на септември се провеждат Културните вечери „Традиции и изкуство”, всяка седмица в Туристическия информационен център се подрежда нова изложба. Домакинствахме на държавни първенства по мотокрос и канадска борба, на международно колоездачно  състезание, както и на юношески турнир по футбол с над 70 отбора от цялата страна. Подкрепихме инициативата на туристическия бизнес за кулинарен празник на открито, на който беше представена уникалната банска кухня.

С това не се изчерпва летния календар за културните и спортни събития, докато е възможно те да се провеждат на открито. За националните празници през м. септември сме подготвили интересна програма, в гр.Добринище ще се проведе ежегодния фолклорен фестивал, ще домакинстваме на ретро парад на автомобили и шах турнир, ще отбележим годишнини от рождението на трима от най-известните представители на Банската художествена школа, ще се преклоним пред подвига на четата на Радон Тодев. Най-скъпият ни предстоящ празник е началото на новата учебна година.

Имаме всички основания да се гордеем с многообразието и високото ниво на културния и социалния живот в Банско. Надяваме се обстановката по целия свят и у нас да се нормализира, за да върнем живота в обичайното му русло и да възобновим общуването си без сериозни ограничения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук