На снимката: Велислав Минеков
Проф. Велислав Минеков е роден на 27 март 1959 г. в София.
Завършва Националната художествена академия през 1986 г. след което специализира металодизайн в Хамбург.
Участва в множество конкурси за скулптура, както и в международни симпозиуми. Има самостоятелни изложби в Турция и Германия.
През 1996 г. става носител на Специалната награда на скулптурен симпозиум, Будузо в Сардиния, Италия.
Бил е член на Националния съвет на движението България на гражданите.
Проф. Велислав Минеков е един от организаторите на антиправителствените протести, част от „Отровното трио“.

Проф. Минеков, говорейки оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов, смятате ли, че това е успех за протеста?

Тези оставки валят една след друга, откакто сме почнали. Това няма нищо общо с нашата основна цел. Това всъщност е късане на парчета месо от тялото и подхвърляне на разярената тълпа. Това не е задоволяващо явление, няма да се случи нищо и целите на протеста няма да бъдат отклонени, а те са основните.

Тоест управляващите се опитват да успокоят протестиращите, но не успяват?

Да, предлагат ни кабаретно шоу, което няма да бъде прието, от който и да е протестиращ. Ясно е, че ние водим борба с мафията, с това управление, с корупцията. Тези малки жертви изобщо не ни интересуват. Нека да ги правят, както си пожелаят, но ние не искаме оставката на някой Данаил, ние не искаме оставката на председателя на Централната изборна комисия, което се случи тази сутрин, ние искаме оставка на господин премиера, на господин главния прокурор и на цялото правителство, незабавно след което нови, но този път честни избори. Не избори, които са правени от мафиоти, не избори, които се правят от престъпници, с  невалидни бюлетини и плащане на гласове. Това няма да го допуснем.

Според много хора протестите вече практически успяха, защото властта е силно респектирана от действията на гражданското общество. Какво очаквате Борисов и Гешев да направят да направят оттук нататък?

Смятам да бъдат достатъчно разумни и да подадат оставка и двамата. Нетърпими са, това е ясно. Този масов протест, който продължава в цяла България, е убедително доказателство за моите думи. Какво повече искат да се случи? Те може би искат този наш мирен протест да бъде окървавен. Те правят такива опити, аз знам. Протест ще има до момента, в който ние получим оставките им и както знаете, всеки ден протестът се засилва с акции в цялата страна, с протести в различните градове. Естествено, силната дата, която ние сме предложили, това е 2-ри септември, когато ще се съберат да обсъждат този странно измъчен боклук, извинявайте за думата, наричан Конституция.

Вие споменахте, че управляващите са се опитали да окървавят протестите, има ли опасност те да бъдат компрометирани?

Разбира се, съществува такава опасност и тя е желана. Ние направихме групи, които да охраняват протеста и се надяваме, че това няма да се случи, а ако не дай Боже се случи нещо такова, не просто вълна от протести, а цунами ще ги помете. Това Ви го обещавам.

Има ли персонални заплахи към Вас и изобщо към организаторите на протеста? Може ли властта да си позволи да се отнася с Вас, както се отнасят с инакомислещите в Турция и Русия?

Всичко, което се е случило досега, ще Ви го разкажа след протестите, след нашата победа. За съжаление, в момента това са неща, които няма да разказваме.

Напоследък все по-често има недоволство от страна на гражданите, които не протестират, че им се нарушават правата заради блокираните кръстовища. Какво им отговаряте?

Революция без жертви не става. Стачка, която да не носи щети няма, това е напълно естествено и закономерно явление. Първо, виждам, че част от гражданите са в ръцете на едни дори себе си обявили за платени провокатори. Това не е нещо неочаквано, не е неизвестно. Тази група, която виждате около Ситняково или НДК, са едни вечно присъстващи точно 17 души. Това няма никакво значение. Да, това е пречка, но 10-11 години нарушена държавност, корупция, която виждаме всеки ден и всеки час – това не е ли по-голяма щета за всички, които сме тук? Мисля, че това за тези няколко дни, за които се случи това неясно нещастие с транспорта и транспортната система, не е нищо в сравнение със щетите, които ни причиниха.

И все пак имаше доста хора, които може би не схванаха това и неудобството от тези блокади сякаш ги накара да приемат другата гледна точка и да се отрекат от протестите. С оглед на това мислите ли, че това е правилният начин да се протестира?

Възможно е и да има такива хора. Със сигурност ги има, но, за съжаление, това са хора, които са обзети от идеята, че тази власт на мафията трябва да продължи. Често пъти те смятат, че това е сигурният начин да оцелеят, докато следващите ходове са по някакъв начин ходове на дребно насилие или хулиганство, което те преценяват като такова, но важното е да стигнем до тази победа, защото пак Ви казвам – 10-11 години плячкосана държава е едно и не може да се сравнява с няколко дни затворени кръстовища.

Споменахте за хора, които сами се обявяват за платени провокатори, Вие очаквате ли провокации на протестите и биха ли могли те да се предотвратят по някакъв начин?

Toва вече се случи няколко пъти, но с явен неуспех. За съжаление, основната цел на провокаторите е да насочи протестиращите в някаква акция срещу полицията, което не се случи нито веднъж и няма и да се случи. Още повече, че аз усещам, че полицията разбира за какво става дума. Това са хора измъчени така, както сме измъчени и ние. Те по някакъв начин абсолютно осъзнават за какво става дума. В края на краищата полицаите са също граждани, каквито сме граждани и ние и не вярвам да се случи, каквото и да било нещо съществено. Естествено, ние много ще внимаваме. Те са много лесно различими групите от провокаторите така, както бяха различими в първите дни. Ние ще бъдем непрекъснато в контакт с полицията, за да можем да ги покажем, да могат да бъдат изведени от протеста, така че бъдете сигурна – нищо страшно няма да има.

Антиправителствените протести у нас са широко отразявани в международните медии. Удовлетворява ли начинът, по който те виждат какво се случва в България?

Виждате, че навсякъде, където се появи материал в чужда медия, особено в основните, във водещите медии – във Франция, в Германия, в Испания, дори в Италия и в Дания – на всички им е ясно, че става въпрос за война, обявена към корупцията. Това е ясно навсякъде. И друго, което е, което питат и западните медии – къде са в този момент европейските политици? Те държат ли това съществуване на мафията в България, те застават зад мафията или зад гражданите, които по някакъв начин искат да спрат това нещастие, което ни се случи?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!