Стефан Димитров
На снимката: Стефан Димитров, Airbg.info
Стефан Димитров създава проекта Airbg.info  заедно с Николай Лучев  през февруари 2017 г. Целта е да се изгради мрежа от станции, с помощта на гражданите, които да измерват замърсяването на въздуха в различни населени места в България. Идеята е провокирана от липсата на официална всекидневна информация за нивата на фини прахови частици. В момента те разполагат с над 7500 станции, измерващи нивата на фини прахови частици и визуализират данните в специална карта на сайта на организацията.
Като представител на неправителствения сектор участва в редица дискусии, посветени на борбата с мръсния въздух.

 

От няколко дни се заговори отново за мръсния въздух в столицата. Пак сме в челни световни класации по този показател. Проблемът е от години. От общината неколкократно обещават мерки. Има ли такива и, ако има, защо не дават резултат?

Да, хубаво казвате, проблемът е от години. Това е проблем, върху който не се работи. Защо? Дали от икономически интереси, дали от некомпетентност, но със сигурност това не е в интерес на гражданите. От общината обещават мерки и имат 100 мерки, които сигурно някъде можете да ги намерите на тяхната страница. Аз съм ги чел, запознавал съм се с тях. Те нямат стойност. Истинските мерки са ограничаването на трафика, на стария автопарк, инкриминирането на горенето на всякакви неща. Има, знаете, два квартала в София, в които това е изключително голям проблем. Тези сериозни мерки за въвеждането на нискоемисионни зони, за инкриминиране на горенето на всичко, те не са взети. Мерки, реално действащи, няма.

Защо според Вас се стигна до тази ситуация?

Защото трябва да се плати политическата цена. Само преди година и няколко месеца кандидатите за кмет се надпреварваха да обещават в едно телевизионно студио, което airbg.info организира и може да го видите в YouTube. Може да видите отделно и видеото на госпожа Фандъкова за нещата, които са обещали. От тези обещания почти нищо  или нищо сериозно и голямо не е спазено. Защо, питат доброволците от нашия кръг и  гражданите, се изпусна възможността за въвеждане на мерки веднага при встъпването в мандата. Ако се правят реформи, те се правят веднага при влизане в офиса. Веднага след изборите. Миналата зима беше пропиляна за мерки, тази зима също е пропиляна за мерки – нищо на хоризонта. Във времето на COVID, когато можеха да бъдат предприети мерки, също нищо не се случи. Ще попитате „Защо?” и отговорът прозира. Идват отново избори. На тези избори с тези мерки ще се плати политическа цена, а никой не иска да плаща политическата цена и е пръв приоритет на политическата класа да угоди на всекиго, да извлече максимални ползи и да се самовъзпроизведе. Това е причината за липса на мерки. Говоря много отговорно за всички, чиито глас в Столичния общински съвет има значение, за всички политически партии, за които това има значение. Затова няма мерки.

Колко сериозна е тази политическа цена? Защо никой не иска да я плати?

Защото ние гледаме да угаждаме на отделни групи. Когато се повдигне въпроса за  локдаун, това всъщност е обява за преговори с правителството за индулгенции. За това да не бъдат затваряни определени бизнеси. Схемата е ясна – няма въобще никаква политическа воля за действие, никакво лидерство. Всичко е въпрос на договорки, за да може да бъде възпроизведена политическата класа в същия си вид. Това е основната причина. Вие виждате и в COVID-пандемията няма визия и няма лидерство. Липсват. Това е основната причина. Така че нито мерки ще видим, защото винаги ще има избори, и винаги ще бъдем последни. Ние в момента не можем да се сравняваме дори и с една Тирана. София не може да се сравни с Тирана. Толкова сме зле. Толкова незаинтересовани политици и администрация. Придворната администрация на Столична община, всички платени експерти по нейни програми,  на амбразурата защитават смешни неща.

Фандъкова като кмет на София е и заместник-председател на политическа партия ГЕРБ и с всички инструменти вече втора година парламентът не е гласувал такъв закон за инкриминиране, за да се тръгне по кварталите, където се случва това нещо, да се глобяват хората, да се прилага закон. Защо не се прави? Защото тези гласове са важни.

В момента също се налагат административни санкции, но може би не са толкова строги…

Ще попитате ли Столичната община колко са и ако в рамките на една година са издадени повече от 30 акта, моля Ви, обадете ми се, за да Ви се извиня. Актове се създават по един на ден, може би по един на няколко дни, но с целия инструментариум Столичната община и кметът отказват да въвеждат точно тези мерки.

Истинските санкции идват при съществуваща техническа възможност и при законодателство, което е въвело нискоемисионните зони и правото в момента да го направи. Тия неща не се правят. Защо? Защото има нужда от гласова на гласоподаватели.

След като дойде време за налагане, за инкриминиране и вече няма накъде, изведнъж се появи едно изследване с 300 000 лева наши пари, на данъкоплатците, които можеха да отидат за много други по-полезни неща. Тези пари се дадоха на НИМХ, които вече дори не са и в БАН и те дойдоха с едно протонаучно изследване, което казва, че всъщност най-големият замърсител в София са калта и праха. Значи ние сега трябва да си представим на това безветрие, което беше последните дни, че изведнъж почвата почва да жужи и се вдига някакъв прах. Ние усещаме между другото на какво мирише, мирише на дизел, на въглища и на изгорена пластмаса. На нас ни се внушава това, за да може автомобилният трафик да слезе от 60 на 11% и хората с автомобили въобще да бъдат оставени да правят каквото поискат, имайки предвид, че като цяло средната възраст на автомобилите е 15-18 години. Да няма никакви  санкции и да се направят мерките, които са ръсене с вода по улиците. Това не е миене, това е разхищение, буквално. Ние губим един супер ценен ресурс, който използваме неправилно под формата на ръсене на вода. Ами то не върши никаква работа. С вода се мие, но може да се измие със силна струя и отзад след това да се събира този боклук. Но Вие ще видите, че зад нито един от тези камиони не върви самосвал, който да събира боклука.

Защо се прави това, за да се пестят пари ли?

Ами за да може отново да бъде замърсено и да минават. Това са безотчетни пари. Приемат се мерки също както с коронавируса, само за да бъдат точени още повече пари от бюджета. Това са неработещи мерки. Това е пълно отклоняване от истинските проблеми също както с борбата с коронавируса и въвеждане  на преговори с определени социални групи с обещания за избори и съответно възможности за точене на пари от бюджета. Нагледахме се, затова Ви казвам, че промяна със същите тези хора, които искат да се възпроизведат, няма да има.

Относно миенето на улиците, казвате, че просто се пръска, но дори и това не се прави често или това е само мое наблюдение?

Аз искам да Ви дам личен съвет. Вземете по една чаша с вода и я лисвайте на балкона всеки ден и ми кажете дали ще бъде изчистено. Няма да бъде, защото не се прави така и това не е най-големият проблем. Разбира се, че градът ни тъне в кал и прах и е неподдържан. Няма органи нито общинска полиция, нито КАТ, нито пък Градска мобилност, които да санкционират спирането върху тревните площи. Да санкционират строителите, които презастроиха всичко, аз просто очаквам улиците да започнем да застрояваме, защото вече няма накъде. Това е ситуацията.

В най-спешен порядък, въпреки че казвате, че няма политическа воля, все пак какво може да се направи като конкретна мярка, за да не сме на толкова челни места в тези класации?

Който има властта и механизмите, трябва да се насочи очевидно към всяка една тръба, която бълва дим. Това ще е коминът на хората, които са решили,че могат да живеят  в град и да черпят от общия ни ресурс въздуха и да го замърсяват, горейки си каквото си решат. Или всеки, който си е взел автомобил, за да се чувства комфортно, но в същото време да потребява общия ни ресурс въздуха и го замърсява. Където пуши най-много- там! То е видимо. Просто трябва да има един силен инспекторат, да сте гласували достатъчно мерки, да използвате технологиите, безбройните камери, които не се използват за нищо и просто да се глобяват хората и да бъдат научени на ред, какъвто има в Европейския съюз, от който твърдим, че сме част и с пълни шепи грабим от парите на европейския данъкоплатец, но не искаме да изповядваме неговия начин на живот, в който милосърдието и грижата за хората и за човешкия живот са най-голямата ценност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!