Гърция

Гърция е парализирана от обща стачка. Синдикатът на държавните служители обяви ефективния протест с  искания за реални мерки за справяне с пандемията.

В стачката участват и Федерацията на служителите в държавните болници и Федерацията на просветните работници в средните училища. От 11:00 до 13:00 ч. журналистите ще прекъснат работата си.

Днес Атина е без метро и трамваен транспорт, корабите ще останат закотвени на пристанищата, тъй като в стачката участват и сдруженията на морския транспорт в Гърция. Стачката ще засегне и въздушния транспорт.

Общата стачка се обяви в период, в който Гърция е в карантина, а от Синдиката на служителите в обществения сектор настояват за реални мерки за защита на здравето на служителите на техните работни места, включително в частния сектор на здравеопазването в битката с пандемията, назначаване на безсрочни договори на медицински персонал, допълнително назначаване на хора в обществения транспорт, за да се увеличи трафикът на превозни средства и така да се намали броят на пътниците. Сред исканията е и увеличение на заплатите и връщане на 13-та и 14-та заплата за държавните служители.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!