Д-р Стойчо Кацаров е роден през 1964г. Завършва медицина през 1990г. в София със специалност „Вътрешни болести“. През 2004г. завършва второто си висше образование – право. Има придобита квалификация по здравен мениджмънт. През 1997 г. е избран за народен представител в 38-то Народно събрание от листата на Обединените демократични сили (ОДС). От 1997 до 1999 г. е Областен управител на Софийска област, а от април 1999 до 2001 г. е заместник-министър на здравеопазването. В неговия ресор попадат международното сътрудничество и европейската интеграция, лекарствената политика и специализираният здравноосигурителен надзор.

 

Последните дни отново излизат данни за повече заразени, но сякаш с половин уста, че и тестовете са много повече. От друга страна в Пловдив вчера имаше масово тестване и има само два случая. Има ли според Вас, ново активиране на коронавируса?

Не знам, според мен не. Съвсем очевидно е, че броят на лабораторно потвърдените случаи зависи от броя на направените тестове. Колкото повече проби правят, толкова повече заразени има. Много показателно е изследването, което беше направено в Пловдив – на 1 000-1 100 изследвани, има едва 12 души, които имат антитела. Това е 0,1% от населението, което показва, че разпространението е много ограничено.

От официалните данни се вижда, че в болниците няма повече заболели от преди, което може би означава, че и вирусът вече отслабва. Коментирайте като лекар – помага ли ни хубавото време и преминаването на вируса през няколко вирусоносители?

Не мога да го преценя, мисля, че и инфекционистите не са наясно с особеностите на този вирус. Това, което е видно с просто око е, че прогнозите за апокалипсис не се сбъднаха. Заповедите на министъра, с които се ангажираха 1 300 легла в интензивните отделения и 15 000 легла в другите болници, се оказаха напълно неадекватни на ситуацията, защото ние реално повече от 150 хора, настанени в болница, не сме имали в нито един период през последните три месеца, и повече от 20-30 души в интензивни отделения също. Спомняте си, че ни показваха и разположени легла в спортните зали. Това са напълно неадекватни реакции, в резултат на грешна преценка на ситуацията.

Кой има интерес да продължава истерията около коронавируса и извънредна обстановка?

Извънредната епидемична обстановка е напълно ненужна, по простата причина, че няма нито риск от неконтролируемо разрастване на заболяването, нито някаква заплаха за здравната система. Здравната система по-скоро бездейства през последните три месеца, много колеги излизаха в неплатен отпуск.

Иначе що се отнася до страха и интереса, аз мисля, че паниката на първо място бе обзела правителството и Щаба. Те направиха всичко възможно да пренесат паникьосването си върху цялото население, чрез среднощни брифинги, рисуване на едни апокалиптични картини. И до голяма степен успяха да уплашат цялото население. Сега, като че ли, се чувстват малко по-спокойни и не толкова уплашени и затова разхлабват мерките.

А от гледна точна на интереса – няма спор, че властта, която и да е тя, има интерес от извънредно положение, от извънредна епидемична ситуация, чисто политически интерес. Това да възможност на правителството да общува неограничено с хората през медиите, без въпроси, без опозиция, без нищо. Те са пълновластни господари на политическата ситуация. Имат универсално обяснение за всички проблеми – то е коронавирусът. Каквото и да стане, виновен е коронавирусът, а не те. Всички проблеми, които е трябвало да решават, всички критиките, на които е трябвало да отговарят, са забравени, поне докато трае коронавирусната инфекция.

Поглеждайки назад, водещо за въвеждането на извънредното положение вероятно е бил обзелият ги страх и паника. Но след това видяха ползата от тази работа и се възползваха максимално от ситуацията.

Веднага, след като бяха отменени брифингите на Националния оперативен щаб започна хаос в данните. Има ли съвпадение в това? И какво поведение бихте препоръчали на правителството и Националния щаб?

Аз мисля, че те спряха брифингите, защото разбраха, че започват да омръзват на хората и имаха потенциал да станат за смях с липсата на реална преценка за това какво става. Спомняте си, че председателят на Щаба, няколко дни преди да прекъснат брифингите, смяташе, че най-страшното предстои, ще настъпи апокалипсис. Нищо такова не се случи.

Така че, горе-долу на време спряха. Но мен, ако ме питате, тези брифинги по няколко пъти на ден, бяха напълно излишни и можеха да ни ги спестят от самото начало. Изобщо не беше нужно 100 дни да продължава.

Висока цена ли заплатихме ние българите във връзка с коронавируса и ограничителните мерки?

Доколкото знам, грубо може да се изчисли какви са загубите за икономиката – между 8 и 10% ще е намалението в БВП. Такива са прогнозите, но вероятно още е рано да се каже с по-голяма точност.

По отношение на здравната система – тя претърпя сериозни загуби, в това отношение и финансови. Повечето лечебни заведения не работеха. По мои сметки Здравната каса, от началото на годината досега, е платила близо 200 млн. по-малко в сравнение с разчетите, които има в бюджета за 2020г. А това е много голяма сума по отношение на лечебните заведения.

А що се отнася до това, че в продължение на три месеца много хора не търсеха и не получаваха медицинска помощ, било защото бяха забранени плановите медицински дейности или  защото хората се страхуваха да не се заразят и не посещаваха лекари – ефектът от това прекъсване на медицинската помощ за няколко месеца вероятно ще може да бъде измерен през следващите няколко години. Той със сигурност ще бъде негативен, защото отлагането на диагностиката и лечението, в медицината негативните ефекти се измерват с починали и с повече инвалидизирани хора.

Подготвиха ли се нашите болници през изминалите месеци да посрещат спокойно и хладнокръвно различните вирусни инфекции, които очевидно ни спохождат всяка година?

Аз мисля, че болниците си бяха подготвени и преди три месеца. Проблемите им бяха свързани с две неща. Едното е с осигуряването на лични предпазни средства. Те трябваше да си ги осигуряват сами, но се оказа, че няма откъде да се снабдят с такива. И вторият проблем бе големият дефицит на тестове.

Тези две неща можеше правителството да ги направи, тъй като ние знаехме за коронавируса още от края на миналата година. Имахме на разположение няколко месеца, в които, очаквайки, че това заболяване ще пристигне и ще се разпространи и при нас, беше логично и разумно да се осигурят такива предпазни средства за лечебните заведения. Да се осигурят повече тестове, да се обучат повече хора. Това е доброто управление на кризата – да прецениш рано нещата, да се подготвиш и когато се появят първите инфектирани хора, ти да си напълно готов.

Нашите лечебни заведения имаха лекарите и разкрити легла много повече, отколкото са необходими за посрещане дори в най-тежък вид на коронавирусната инфекция. Но това, което нямаха е това, което правителството не им осигури – тестове и защитни облекла. Не им осигури място, от което да си ги купят, защото дори не е ставало дума за пари. Потенциалът на здравната система е достатъчно голям, че да посрещне дори и криза от мащабите на Италия, без проблем, без да са необходими легла в спортните зали и такива неща. Те очевидно бяха само за сплашване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук