Брюксел, Белгия, карантина, коронавирус

Извънредната епидемична обстановка ще остане в сила до края на юни, а ако се налага след това ще бъде удължена още. Това заяви премиерът Бойко Борисов след заседание в Министерски съвет с Националния оперативен щаб.

Маските в градския транспорт остават

По-късно здравният министър Кирил Ананиев заяви, че остава задължително носенето на маски само в градския транспорт. На други закрити обществени места ползването им ще бъде препоръчително. Увеличава се и разрешения капацитет за залите за театър, кино и спортни мероприятия от 30% на 50% или през една седалка

 “Не е задължително носене на маски, решихме, че на закрити места можем да препоръчаме горещо носене на маски – в театри, опери, оркестри и т.н. Разбира се, трябва да се спазва и дистанция или поне през един стол да са седнали хората в общественото място. ”, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Ще се следят старческите домове

Ще продължат наблюденията и извършването на тестове в социални домове за възрастни хора. Предстои да отпадне забраната за посещение на магазин между 8.30 и 10.30 ч. за хора под 60-годишна възраст, допълни Ананиев. Ще остане  изискването за спазване на социална дистанция в малките магазини, като ще се влиза по един или по двама, взависимост от магазина. Контролът ще се осъществява от местните РЗИ.

Блокиране на населени места

За момента не се предвижда блокиране на цели населени места. По думите на Ананиев затварянето на цяло населено място е много крайна мярка, като по-удачно е изолиране на отделни семейства и квартали.

Продължава да действа временното ограничаване за влизане на граждани на трети страни на територията на България с изключение на Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия.

“За всички останали трети страни очакваме общоевропейско решение на 15 юни. Ако се отворят границите за трети страни, това ще стане най-рано от 1 юли,” заяви Ананиев.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!