АБВ Мангъров
на снимката: доц. д-р Атанас Мангъров

Началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров и негови колеги канят членовете на Националния оперативен щаб на обществен дебат по темата за COVID-19. Тава става ясно от отворено писмо до медиите.

Под него стоят подписите освен на  д-р Атанас Мангъров и  на д-р Георги Тодоров, д-р Стоян Алексов, д-р Владимир Николов и д-р Антония Първанова. Писмото е адресирано до д-р Ангел Кунчев, д-р Тодор Кантарджиев и д-р Георги Попов. Поканата е за провеждане на публична дискусия следващата сряда.

Подписалите се под писмото предлагат да бъдат обсъдени различията в оценките за степента на опасност от вируса, какви точно мерки трябва да бъдат предприети и каква е адекватността и резултатността на досега взетите.

Медиците изтъкват като причина за нуждата от обществен дебат противоречивата информация, която се поднася по отношение на броя на болните, починалите в асоциация с вирус, заразените и изградилите имунитет.

Доц. Мангъров е един от яростните критици на предприетите мерки у нас в борба срещу коронавируса още от началото на пандемията.

 

Ето и пълният текст на писмото:

Уважаеми колеги,

В страната ни се наблюдава разминаване в аргументите, изказвани от медицински лица, що се отнася до инфекциозно заболяване, наречено COVID-19 и обявено за пандемия, което не е и никога не било обявявано за Особено опасна инфекция. От една страна НОЩ, на който Вие сте членове, има пълен достъп до целия медиен ресурс на държавата, за да информира гражданите. От друга, все повече стават критиците на решенията на МС, взети по препоръка на НОЩ. Мненията, различни от Вашите, си проправят път през алтернативни канали за информация, каквито са социалните мрежи и някои медии без национална представителност.

С достатъчно факти, ние аргументирано оспорихме не само мерките, които се приложиха, но споменахме и тези, които следваше да бъдат прилагани. Очевидно е разминаването на лекарите специалисти, когато се говори за: брой на болните; починалите в асоциация с вирус; брой на заразените със САРС-COVID-19; изградилите имунитет (независимо от неговата трайност).

Гражданите имат право да чуят истината и в тази връзка бихме искали да Ви поканим на публичен диспут в БТА, на който да обсъдим:
– различията в оценките за степента на опасност от този вирус;
– какви мерки е редно да се вземат и адекватността и резултатността на – досега взетите, не само в медицински аспект;
– как това ще бъде от полза за гражданите и обществото като цяло.

Дебатът е един от инструментите в демократичната държава и дава възможност на тези, които трябва да поемат отговорност, да стигнат до решения, почиващи на научни данни и анализи. Изводите от един такъв дебат могат да доведат до предложения, които са полезни за обществото. Нека го използваме.

Предлагаме това да се случи на 17.06.2020 г. в залата за пресконференции на БТА от 14 часа. Очакваме Вашия отговор, за съгласие или отказ от дебата, в срок до 5 дни.

Предлагаме да дебатираме като лекари, а не като служители в дадена институция!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!