Валери Симеонов
на снимката: Валери Симеонов
Валери Симеонов е роден 14 март 1955 г. След местните избори през 2007 г. е избран от листата на партия „Атака“ за председател на общинския съвет в Бургас, в коалиция с партия ГЕРБ, като става председател на общинския съвет. През януари 2009 г. подава оставката си, а през ноември заедно с още 10 съветника от „Атака“ напуска партията. На 17 май 2011 г. е сред тримата учредители на политическа партия „Национален фронт за спасение на България“. През 2014 г. и 2017 г. е избран за народен представител, съответно от листите на Патриотичен фронт и Обединени патриоти. Председател на ПГ на „Патриотичен фронт“ в 43 Народно събрание.
На 4 май 2017 г. е избран за заместник министър-председател по икономическата и демографската политика в третото правителство на Бойко Борисов. На 16 ноември 2018 г. след 26 дни протести срещу него, Симеонов подава оставка. Той се връща в НС като депутат и става заместник-председател на парламента.

 

Г-н Симеонов, защо днешното заседание на парламента се провали? Имаше ли в залата представители на „Обединени патриоти”?

Не мога да Ви отговоря, защото аз не съм бил там.

Вие лично защо не отидохте?

Защо не се чувствам длъжен да участвам в предизборната кампания на Корнелия Нинова.

Смятате ли, че някой се страхува от провеждането на такова заседание или според Вас това е предизборна кампания на Нинова?

Смятам, че това е само предизборна кампания. Какъв страх? Този въпрос за страха не мога да го разбера. Страх от какво? При положение, че има стабилно управляващо мнозинство, от какво да има страх?

Протестите, според Вас, набират ли скорост или по-скоро отслабват?

Очевидно е, че отслабват. Съвсем естествено си отслабват. Няма какво друго да стане. След като става въпрос за стихийни действия, подчинени на властовите мераци и мечти на отделни хора, които търсят катапулт за изстрелване във властта, виждаме какви мераци имат, няма как да се разрастват. Виждате, че тези стихийни протести вече 35 дни не генерират абсолютно нищо. Те нямат конкретни политически искания, те нямат форма, нямат програма за това какво ще стане, след като се сбъднат техните мечти това правителство да подаде оставка.

След като си подаде оставката, какво става? Никой не казва какво ще дойде на мястото на постройката, която така или иначе брани хората, образно казано, от природни бедствия, от бежанци, от кризи и не знам си още какво…Когато се събори какво ще стане? Никой не казва нищо. За 35 дни, за съжаление, протестиращите не успяха да генерират и да формират никакви нормални искания. За съжаление, това е. Колкото и да се напомпват от телевизиите тези протести, те нямат нищо градивно в тях. Това просто е нещо като масова емоция.

Масовата емоция не поражда градивност, не поражда някакви други модели на развитие, за съжаление.

Има ли нещо страшно да управлява служебно правителство без парламент, при евентуална оставка на правителството?

Така стои въпросът и със служебното правителство. Това служебно правителство за три месеца няма да може да навлезе в същността на управлението. Три месеца държавният апарат ще бъде парализиран. Някак си, колкото и да не приемат администрацията, държава без администрация няма и не може да съществува. Три месеца ще изпаднем в пълна безтегловност като държава. Това ще се отрази неминуемо върху икономическите показатели, които и без друго пандемията в голяма степен сваля. Това ще се отрази и на най-елементарни нужди, свързани със здравеопазване, образование, охрана на обществения ред. На всеки разумен човек му е ясно, че когато има служебно правителство, ще има кадрови смени, които ще са подчинени на политически реваншизъм. Ще има смени навсякъде, на тези места ще дойдат хора, които до момента не са управлявали или не са заемали тези постове. Ще им трябва време да навлязат. Всичко това, което ви изброих и особено вътрешната сигурност, МВР, всичко това ще бъде неефективно работещо за три месеца. Кой има нужда от това, след като след 6 месеца има редовни избори?

Ние този процес ще го преживеем при следващата смяна на управление, ако дойде на власт друга политическа сила. Така или иначе ще го преживеем. Или може би някой мазохист желае да се мине през този рисков за държавата процес два пъти. С други думи, имаше една приказка, че една овца се спъва два пъти в един камък и на третия път си вдига крака.  Като че ли само човекът цял живот се спъва в един и същ камък.

Казахте, че очаквате политически реваншизъм. От президента ли?

Естествено. Човек с нисък политически хоризонт, човек с огромно его, човек без никакъв даже житейски опит – от военното училище на самолета. Естествено, че ще има реваншизъм, не може да има такива общи лозунги и да няма нищо конкретно вече 30 и косур дни. Този човек не каза нищо конкретно. Само с лозунги и с шаблони в своите изявления… Не може да се очаква друго.

Има ли страх в НФСБ, че при евентуални предсрочни избори, няма да постигнете резултата си от предишните избори?

Не съм казал, че не искам избори. Искаме редовни избори. От предсрочни избори няма смисъл. И това няма нищо общо с някакви опасения на НФСБ дали ще влезе, или няма да влезе в парламента. Това не е и въпросът.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!