Граф Игнатиев

Култовата за София улица „Граф Игнатиев“ е на път да оживее, след като тази сутрин пуснаха експериментално трамваите по нея.

Малко след 8.30 ч. тази сутрин бе пуснато електрозахранването на улицата и бяха пуснати първите мотриси. Представители на местната власт и на контролните органи бяха сред първите, които се качиха в трамвая.

Пробите ще продължат 72 часа, след което трябва да бъде издаден акт 16 на обекта, а комисия да подготви оценка за състоянието както на трасето, така и на прилежащите части.

Ако по време на изпитанията бъдат открити проблеми, те трябва да бъдат отстранени от изпълнителя – фирмата „Джи Пи Груп“. След това ще бъде възстановен маршрута и трамвайните линии 10, 12 и 18.

Едва след това улицата, която е в ремонт повече от шест месеца ще бъде пусната окончателно.

По информация на Центъра за градска мобилност това трябва да стане до 7 декември, макар че срокът беше удължаван вече няколко пъти.

Въпреки забавянето от общината и от фирмата изпълнител твърдят, че работата им върви по график.

Около ремонта на улицата се развихри голям скандал заради липсата на информация за блокирането на отделни участъци от нея, за начина, по който се осигурява преминаването на пешеходците, както и за това, че организацията на работата на практика затвори за месеци голяма част от магазините наоколо.

Този проект на Столичната община, който струва над 20 млн. лева, доведе и до съмнения за качеството на работата, след като на много места се виждат неравно положени настилки, незапълнени фуги и разминавания между растерите на отделните видове настилки.

Ремонтът на релсите също доведе до скандал заради съмнения за нарушение на Закона за обществените поръчки заради подмяна на материал, който се слага под трамвайното трасе, за да изолира вибрациите от мотрисите.

Прокуратурата, Столичната община и регионалното министерство проверяват случая.

Сигнал беше изпратен и до европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. До момента резултати от проверките няма.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!