Иран, САЩ

Третата световна война може да стане непосредствен риск, ако излезе прав германски експерт, който предупреждава, че Иран може да удари американски цели, докато президентът Доналд Тръмп все още е в Овалния кабинет, пише статия в „Експрес“.

Израел и Иран продължават да са враждебни от продължение на десетилетия, на фона на нестихващ прокси конфликт между двете страни. Напрежението отново достигна пореден връх след убийството на иранския ядрен учен Мохсен Фахризаде, за което Техеран обвини Израел. Фахризаде е описан като жизненоважна фигура в амбициите на Иран за достигане до ядрено оръжие, което означава, че убийството му може да предизвика отмъщение. Експертите предупредиха, че това също може да има сериозно въздействие върху външнополитическия подход на новоизбрания президент Джо Байдън, като същевременно представлява по-непосредствена заплаха през последните месеци на администрацията на Тръмп.

По времето на Барак Обама, при когото г-н Байдън беше вицепрезидент, САЩ и Иран се съгласиха на ядрена сделка, която ограничава възможностите на Техеран да произвежда оръжия. Доналд Тръмп обаче се отказа от сделката по време на президентството си и последните събития могат да навредят на усилията на Байдън да я съживи.

Гуидо Щайнберг от Германския институт за международни отношения и сигурността заяви вчера пред DW, че надеждите на Байдън за сключване на нова сделка с Техеран могат да срещнат много по-големи затруднения след атентата.

Експертът заяви:

„Мисля, че не е изненада, че израелците биха искали да убият ръководителя на иранската ядрена програма. Те вече са убивали ядрени учени между 2010 и 2012 г., последната фаза на ескалация между Иран и Израел. Мисля, че основната причина сега е, че те все още имат подкрепата на администрацията на Тръмп – политически, а може би и оперативно. Израелците искат да затруднят възможно най-много новоизбрания президент Байдън да започне преговори с иранците през следващата година.“

Президентът Тръмп се очертава като ключов съюзник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, което показва и решението му да премести американското посолство в Йерусалим, открито в града през 2018 г.

Щайнбърг добави, че възможността за иранско отмъщение за убийството на своя ядрен учен може да бъде насочена както към САЩ, така и към Израел.
Той каза:

„Иранците са отмъщавали в миналото, през 2012 г. Вярвам, че израелските атаки спряха, когато иранците и техните съюзници „Хизбула“ в Ливан атакуваха цивилни израелски цели и израелското правителство реши, че цената е твърде висока, за да я плати за покушенията. Вярвам, че нещо подобно може да последва и тук. Иранската революционна гвардия също може да иска да атакува американски или израелски цели, но в повечето западни страни Иран е твърде слаб, за да атакува добре защитени цели.“

Иранският президент Хасан Рухани заяви в телевизионна реч в събота, че страната му ще отмъсти за убийството на своя виден ядрен учен в „подходящото време“. Фахризаде беше убит в Техеран миналия петък след засада и последвала престрелка.
Правителството на Иран твърди, че той е бил застрелян, докато телохранителите му са се опитали да го защитят от нападението.

Фахризаде е бил откаран с хеликоптер в болница, но бе обявен за мъртъв.

Убийството е подобно на убийството на Касем Солеймани през януари тази година. САЩ атакуваха иранския военен шеф с удар с безпилотен самолет в Багдад, което доведе до засилено напрежение.

След нападението генерал-майорът на Иран Хосейн Салами заяви в предупреждение към съперници САЩ и Израел:

„Ако допуснете и най-малката грешка, ще ударим и двамата.“

Рамезан Шариф, друг генерал от Техеран, заплаши Израел специално, заявявайки, че „страхливото и коварно убийство на командира Солеймани и Абу Махди ал-Мухандис от американците ще доведе до освобождението на Йерусалим, по Божията благодат“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!