На снимката: убитият учен Мохсен Фахризаде /снимка: www.middleeasteye.net/

Виден ирански ядрен физик е станал обект на нападение днес с цел убийство близо до столицата Техеран, съобщиха медиите в ислямската република. Ученият е идентифициран в докладите като Мохсен Фахризаде, като агенция „Тасним“ съобщи, че е убит. По-късно министърът на вътрешните работи на страната потвърди, че ученият е загинал при опита за покушение, съобщи АФП.

Агенциите „Тасним“ и „Фарс“, с позоваване на източници от структурите за сигурност, заявиха, че нападението е станало в град Абсард в източния окръг Дамаванд в провинция Техеран, като „терористи са стреляли по колата на Фахризаде“.

Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Иран генерал-майор Мохамад Багери предупреди за „тежко отмъщение“ над онези, които стоят зад убийството на ръководителя на нацоналната ядрена програма на Техеран.

„Терористичните групи, лидерите и извършителите на този страхлив акт трябва да знаят, че ги очаква тежко отмъщение“, каза той в туит, докладван от държавната агенция ИРНА.

Багери нарече смъртта на Мохсен Фахризаде „горчив и тежък удар“ и добави: „Уверяваме иранците, че няма да си починем, докато не преследваме и накажем замесените.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!