екзакта - проучване

Много вероятно е седем партии да попаднат в 48-мия Парламент, според национално проучване на „Екзакта рисърч груп“, проведено между 10 и 17 септември чрез интервю „лице в лице” сред 1050 пълнолетни българи в 100 гнезда в 71 населени места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски параметри. Изследването е реализирано със средства на „Екзакта“.

Данните за електоралните нагласи към 17 септември показват, че ГЕРБ – СДС е с дял от 26,2% от гласуващите българи. Втора политическа сила са „Продължаваме Промяната” с резултат сред гласуващите от 18,1%. Трети са „БСП за България“ с резултат от 12,5%, четвърти – ДПС с резултат от 10,3%, пети са „Възраждане“ с резултат от 9,5% от гласуващите. Следва „Демократична България“ с резултат от 7,5%. „Има такъв народ“ засега запазват шансовете си за участие в следващия парламент с резултат от 5,4% от гласуващите. „Български възход“ е с дял от 4 на сто от гласуващите.

Резултатът на „Български възход“ от 4% далеч не гарантира тяхното участие в следващия парламент, отбелязват социолозите и допълват, че за тази партия всичко ще се решава в последните седмици на кампанията въпреки високия рейтинг на одобрение на лидера ѝ Стефан Янев. Високият личен рейтинг на Мая Манолова засега също не осигурява попадането на нейната формация в парламента, въпреки позитивния тренд на „Изправи се, БГ“ от началото на кампанията, коментират анализаторите.

Много вероятно е седем партии да попаднат в следващия парламент, доколкото „Български възход” не може да се нарече сигурен участник в следващото Народно събрание със своите 4%, посочват от „Екзакта“.

Третото място продължава да бъде политическа цел на три партии – на БСП, на ДПС и на „Възраждане“, но по данни от настоящото изследване БСП има известна преднина пред останалите две формации. В оставащите дни до вота може да се очаква силна конкуренция за спечелване на третото място, както и усилия от страна на ПП да тегли електорат от всички възможни посоки. За „Български възход“ периодът е решаващ за попадане в следващия парламент, отбелязват от агенцията.

Обострянето на кампанията чрез ползване на черен пиар и компромати в крайната фаза по-скоро може да отблъсне, отколкото да привлече избиратели, коментират социолозите.

От началото на кампанията до момента делът на желаещите да гласуват леко се свива. Към 17 септември данните на „Екзакта“ показват, че е възможно да гласуват около 47% от интервюираните, около или малко под 2,5 млн. избиратели, живеещи в България. 30% от българите към момента заявяват, че е по-вероятно да не гласуват, а около една четвърт се колебаят как да постъпят и кого да изберат. От тези данни е видно, че улягането на електоралните пластове ще продължи буквално да самия изборен ден, посочват анализаторите.

Според данните две трети от българите са на мнение, че след 2 октомври страната трябва да има редовно правителство, дори ако това означава известни компромиси на партиите при коалиране. Една трета от участвалите в изследването са твърдо против това да се прави редовно правителство на цената на компромиси.

За съставяне на редовно правителство дори на цената на компромиси се обявяват по-често жени, възрастни и бедни хора, както и жители на малките населени места. Най-изявени противници на компромисите при съставяне на следващ кабинет са младите българи и избирателите на „Възраждане“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук