Митичната красота на Елена от Троя, която красота станала е причината за Троянската война, е вдъхновявала много поети и художници през векове.

 

Но образът на красавицата е много по-комплексен, отколкото изглежда.

Твърди се, че баща й е богът Зевс. Превъплътен в лебед, Зевс успял да прелъсти майката на Елена – Леда. В същата нощ Леда спала и със съпруга си Тиндарей.

Според един мит Леда родила Елена и Полидевк, деца на Зевс, докато по същото време износвала Кастор и Клитемнестра, деца на съпруга ѝ Тиндарей, царят на Спарта.

Друга легенда разказва, че Елена е дъщеря на Немезида (богинята на възмездието) и Зевс.

Елена имала тежката участ да бъде най-красивата жена на Земята. Хубостта й била толкова голяма, че дори докато била още малко момиче, героят Тесус мечтаел да я вземе за жена. Той я отвлякъл и я скрил в Атина. Докато бил далеч от дома им, братята на Елена я спасили.

Елена

Когато пораснала хубавицата пак имала много ухажори, от които тя избрала Менелай – кралят на Спарта. И макар новият й избраник да бил храбър и богат, любовта на Елена към него не била силна.

По същото време край Олимп се венчали богинята Тетида и смъртният Пелеус. Всички богове били поканени на сватбата, освен Ерис. Това, разбира се, силно го разгневило.
Ерис се появил на церемонията и хвърлил ябълка към богините Хера, Атина и Афродита, на която пишело „Най-красивата”. Всяка от тях твърдяла, че ябълката е предназначена за нея, а спорът им силно застрашавал мира на Олимп.

Елена

Затова Зевс поканил принца на Троя – млад мъж на име Парис да бъде жури на конкурса за красота, в който участвали само богините – Хера, Атина и Афродита.
Всяка от тях предлагала на Парис подкуп, за да гласува за нея. Афродита предложила най-много изкушения – тя обещала да даде на младия принц най-красивата жена на планетата за негова съпруга в замяна на гласа му. Това била Елена.

Елена

За да си поиска обещаната награда от Афродита, Парис отишъл в двореца на Менелай, където бил приет като гост. Противопоставяйки се на древните закони за гостоприемство, Парис съблазнил Елена и избягал с нея.

Елена

Принцът отпътувал за Троя с новата си булка – акт, който се считал за отвличане, независимо от доброволната воля на Елена. Когато Менелай открил, че жена му я няма, той и брат му – Агамемнон започнали да събират войска, с която да се изправят пред троянците.

Така започнала Троянската война.

Повече за нея и за великия войн Ахил може да прочетете ТУК.

8 невероятни факта за най-великата военна машина някога… СПАРТА! – ТУК

Леонид – най-великият спартанец на всички времена – ТУК

10 невероятни факта за Безсмъртните – „убийците на спартанци” – ТУК

7 брутални спартански цитата вижте ТУК

30 НЕВЕРОЯТНИ факта за най-великия гладиатор – Спартак – ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук