Леонид (530 – 480 пр.Хр.) бил цар на великата Спарта. На престола той се възкачил през 490г. пр.Хр. и управлявал до смъртта си – спартанецът загинал героично в битката при Термопили (теснина между Егейско море и планинската верига Калидромо в Гърция на около 200 километра северозападно от Атина) срещу Персите през 480г. пр. Хр.

Леоднид

Въпреки че Леонид изгубил битката, смъртта му в Термопили се приема като „героична жертва”. Щом разбрал, че мисията му е обречена на неуспех, спартанският цар изпратил армията си у дома.

Едва 300 спартанци останали с него, за да се бият и да умрат достойно. Почти всичко, което знаем днес за Леонид е от записките на гръцкия историк Херодот (484 г. – 425 г. пр. Хр.).

РАННИ ГОДИНИ И ТРЕНИРОВКИ

Леонид бил син на спартанския цар Анаксандридес (умрял през 520 г. сл.Хр.). Той обаче не бил единствен престолонаследник. Брат му Клеоменес I обаче загинал (обстоятелствата около смъртта му все още са неясни, предполага се, че е бил убит) и Леонид се възкачил на престола.

Леоднид

Освен политически лидер, той бил и военачалник. Подобно на всички спартански мъже, той също минал тежко психическо и физическо обучение. Подготовката на всички спартанци започвала от най-ранна детска възраст.

По време на битка те използвали най-различни формирования, едно от тях било „Фаланга” – правоъгълна масова бойна формация на пехотата, oбикновено съставена изцяло от тежка пехота, въоръжена с копия, пики или други подобни оръжия. Щитовете на спартанците се припокривали и образували нещо като стена. По време на фронтална атака, това им осигурявало значителна защита.

Ако фалангата била пробита или врагът нападнел отстрани, формированието ставало изключително слабо. Леонид обаче изключително много залагал на нея, особено по време на битката с персите.

КСЕРКС И НАПАДЕНИЕТО НА ПЕРСИЙЦИТЕ

Древна Гърция била съставена от няколко хиляди градове, от които Атина и Спарта били най-големите и най-силните. Между тези градове-държави имало непрекъснато съперничество за контрол над територии и ресурси.

Леоднид

Два пъти, в началото на петото столетие преди Христа, Персия се опитала да нападне Гърция. През 490г. пр. Хр. персийският цар Дарий I повел първата атака, но всички градове се обединили и отблъснали войските. Десет години по-късно, един от синовете на Дарий – Ксеркс поел по пътя на баща си.

БИТКАТА ПРИ ТЕРМОПИЛИ

При управлението на Ксеркс I, персийската армия преминала на юг през Гърция и стигнала до източното крайбрежие, придружена от флот.

За да достигнат до Атина, персийците трябвали да преминат прохода на Термопили – начинание, което не се оказало особено лесно.

Леоднид

В края на лятото Леонид повел армия от 7 000 гърци от различни краища на страната, включително и 300 спартанци, в опит да предотвратят преминаването на персите през техния проход.

Царят на Спарта и армията му се установили там, в очакване на вражеските войски.

Само за два дни, те успели да се противопоставят на решителните атаки на много по-голямата персийска армия.

Планът на Леонид отначало работел идеално, но той не знаел, че над скалите има друг път, който да заобикалял лагерът им.

Леоднид

Както във всяка история и тук се намерил предател. Местен грък казал на Ксеркс къде се намира този път и дори превел армията му през него.

Много от гръцките войници се разотивали, но няколко смели спартанци останали, за да защитават прохода.

Леонид и 300-та му войници били победени, а той самият бил обезглавен –  акт, който спартанците считали за тежка обида.

СЛЕД БИТКАТА

Жертвата на Леонид и неговите спартански войни не успяла да спре нашествието на персите, които в крайна сметка достигнали до крайбрежието на Боеотия.

През септември 480 г. пр. Хр. атиняните разбили врага в битката при Саламис, след която Ксеркс се оттеглил.

Леоднид

Постъпката на Леонид е показала готовността на Спарта да се жертва в името на цяла Гърция.

Той бил погребан с най-високи почести и бил почитан като посредник на боговете.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук