италиански боклук

Разследването, при което италианските власти арестуваха над 300 мафиоти, сред които е и една българка при мащабното разследване на калабрийската мафия Ндрангета е достигнало и до нас.

Разследването засега се води в района на Плевен под ръководството на главния секретар на МВР Ивайло Иванов, който е заминал на мястото на операцията. По-рано тази сутрин подробности по следствените действия са били обсъждани от премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и ръководството на МВР.

Окръжната прокуратура в Плевен образува досъдебно производство за 9 000 тона отпадъци, внесени от Италия, открити в депо в Плевен. Това съобщи ръководителят на окръжната прокуратура в града Ваня Савова.

Разследването е свързано с трафика на боклук от Италия за България. През първата половина на декември карабинерите от Милано задържаха незаконен товар от 815 тона боклуци, предназначени за нашата страна. Открити бяха 582 бали отпадъци, натоварени в 17 вагона, а търговската им стойност на пазара се изчисляваше на 130 000 евро. Седмица по-късно последваха и арестите на стотици мафиоти от Ндрангета, включително и политици, адвокати, счетоводители и служители на държавната администрация.

Проверката и процесуалните действия, които извършва прокуратурата, са свързани с фирма „Феникс – ЕООД“ и с други фирми, представлявани от същия собственик, каза Савова.

„Депонираните на място, което ни е известно отпадъци, в голямата си част са внос от Италия, но не са тези, които са били натоварени на влакова композиция. Тези са пристигнали по море“, заяви Ваня Савова, окръжен прокурор на Плевен.

Отпадъците, които са предимно пластмаса, дърво, хартия и метал, са били внасяни в продължение на една година, като е трябвало да бъдат обработени. На място обаче няма машини, които видимо биха могли да извършат тази дейност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук