Дежурствата в празничната нощ на 31 срещу 1 януари и целият ден 1 януари са били изключително натоварени за дежурните екипи в Пирогов, отчитат от там.

Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Николай Иванович Пирогов“ даде информация как са минали празничните дни на брифинг днес.

„Сравнително увеличаване на болните в сравнение с миналата година и предишните години с около 20%. Общо преминали са 730, децата са 240 от тях. Хоспитализирани за цялата болница са 111, за децата са 28“, посочи д-р Сергей Илиев, който е дежурен шеф екип на спешния хирургичен кабинет в „Пирогов“. По данните, които той изнесе, на 31 декември през нощта и 1 януари през деня се увеличава приемът на болните и преминалите през Спешното отделение, като е за сметка на инцидентите употреба на алкохол, пътнотранспортни произшествия, битови инциденти. 7 пациенти са пострадали от пиратки, които са обработени без хоспитализация, от които едно е 3-годишно дете от Ихтиман с ушна травма и е прието в Клиника по изгаряния.

„Токсикологично болни от прием на алкохол са преминали 5 момчета и 3 момичета. Те са хоспитализирани като средно се движат между 1.5 – 2 промили алкохол в кръвта. Приети са и доста алергии и хранителни натравяния“, заяви още той.

През травматологичен кабинет са преминали 250 болни, от тях са оперирани 8 души. Детско отделение са преминали 151 болни. „Като на 31 декември през нощта е оперирано момче на 11 години с, оказало се, онкологично заболяване. През кардиологично отделение са преминали 17 пациенти, от които 4 са с инфаркт“, обясни д-р Илиев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!